Kirjamyynti

Irmeli Salo 8.9.2015 13:09 päivitetty 4.2.2016 11:00

Runokirjasta tuli bestseller

Colourbox

Näyttelijä Antti Holman Kauheimmat runot oli elokuussa kotimaisen kaunokirjallisuuden viidenneksi myydyin teos.

Kirjakauppaliiton kokoamassa elokuun Mitä Suomi lukee -listauksessa näkyy selvästi se, että ne kirjat myyvät, joista media kohkaa eniten.

Hyvä esimerkki medianäkyvyyden ja myynnin korrelaatiosta on käännöskaunon ykkösenä oleva David Lagercrantzin teos Se mikä ei tapa. Trilleri jatkaa edesmenneen Stieg Larssonin Millennium-trilogiaa itsenäisenä teoksena, mutta samoin päähenkilöin.

Paljon julkisuutta on saanut myös Harper Leen Kaikki taivaan linnut -teos. Lee kirjoitti ainokaisen bestsellerinsä Kuin surmaisi satakielen 1950-luvulla ja sen jälkeen vaikeni vuosikymmeniksi. Unohtunut käsikirjoitus nousi odotetusti myyntihitiksi, mutta se nykäisi myös Leen varhaisemman teoksen uudestaan bestselleriksi.

Bestsellerit ovat yleensä viihde- tai jännitysjärkäleitä. Novellit ja runokirjat ovat vastaavasti pienten painosten kirjallisuutta.

Murrekirjailija Heli Laaksonen on profiloitunut erityisesti runoilijaksi, jonka lukijat ovat ottaneet omakseen. Se näkyy myös myyntimenestyksenä, sillä Laaksosen Lähtisiks föli? -teos on myydyimpien listalla.

Kotimaisen kaunon TOP 10:ssä yllättää nyt runoteoksellaan Putouksesta ja Kingistä tuttu näyttelijä Antti Holma. Otavan kustantama Kauheimmat runot ponkaisi suoraan sijalle viisi.

Tietokirjoissa aikuisten värityskirjat jatkavat voittokulkuaan. Kymmenestä sijasta värityskirjoja on seitsemällä sijalla.

Matti Airolan Isin ja tyttöjen letityskirja katkaisee värityskirjojen hittiputken sijalla kuusi.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö