Carrot Revolution haluaa mullistaa perheiden suhteen ruokailuun. Idea syntyi, kun kaksi entistä mainostoimistokollegaa alkoi miettiä, mitä omalla uralla tekisi seuraavaksi. Jäljet johtivat keittiöön.

”Olen koko ikäni tehnyt muille brändeille töitä. Halusin tehdä jotain, mikä liittyy ruokaan ja lapsiin. Omasta elämästä ja lapsista olin nähnyt, kuinka suuri merkitys kokkaustaidoista lapsille on, ja halusin jakaa tätä ilosanomaa”, sanoo Olli Freese, toinen perustajista.

”Syntyi ajatus startupista, joka lähtee tekemään asioita ruokaan, lapsiin ja hyvinvointiin liittyen. Ja kasvatustieteellinen kulma tuli nopeasti mukaan, kun fokusoimme vielä alakouluikäisiin lapsiin”, hän jatkaa.

Syksyllä 2017 Freese ja Piritta Koivisto perustivat Carrot Revolutionin. Parissa vuodessa se on kasvanut pienimuotoiseksi pienten kansalaisten liikkeeksi. Nyt mukaan rahoittajiksi on saatu Heinon tukun taustalla oleva Heinon perhe ja rahoitusta on myös Business Finlandilta .

”Uskomme, että ruoka on todella monen asian väline. Se vaikuttaa sekä lapsen että perheen hyvinvointiin, ja ruokahävikin ehkäisyn kautta sillä voi vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin. Ruoalla on valtava merkitys sekä oppimisen että vaikuttamisen välineenä”, listaa Koivisto.

Olli Freese toimii Carrot Revolutionin toimitusjohtajana ja Piritta Koivisto on Head of Strategy. Jo alussa he keksivät idean alkaa järjestää innovatiivisia iltapäiväkerhoja kokkikoulujen teemalla. Kerhot ovat kuitenkin lähtöpiste. Tavoite on korkeammalla, kuten firman nimikin kertoo.

”Missiomme on saada lapset keittiöön ja sitä kautta antaa heille kestävät elämän eväät. Konsepti on tarkoitus viedä moniin kanaviin, joissa lapset itse ovat, mutta kokkikerhoissamme konseptia oli helpoin pilotoida”, Koivisto lisää.

Kun idea kerhoista oli keksitty, keväällä 2018 kaksikko palkkasi Kaisa Torkkelin, joka tuli mukaan johtamaan sisällöntuotantoa ja vahvistamaan yrityksen pedagogista osaamista. Torkkeli on koti- talousopettaja ja ruokatoimittaja, hän tekee parhaillaan Helsingin yliopistolla väitöskirjaa lapsiperheiden ruoanlaitosta.

Kokkikerhoja järjestetään koulujen kotitalousluokissa osana iltapäiväkerhotoimintaa. Pedagoginen uskottavuus on tärkeää, sanovat Freese ja Koivisto.

Kerhot ja Tuska-musiikkifestarien kaltaisissa yleisötapahtumissa järjestetyt demot mukaan lukien Carrot Revolutionin toiminnassa on ollut mukana noin 2 000 lasta.

”Yksityisellä toimijalla on tiettyjä haasteita päästä toimimaan julkisen sektorin tiloihin, mutta olemme päässeet hyvin pääkaupunkiseudun kouluihin ja tänä syksynä alkavat pilotit Turussa ja Tampereella. Meidät on todettu hyväksi kumppaniksi”, Freese kertoo.

Kehitys on jatkuvaa. Carrot Revolutionin tiimi panostaa nyt sisältöihin ja reseptiikkaan, jotka ohjaavat toimintaa kotikeittiöissä. Niin saadaan aikaan muutos.

”Kerhot ovat liiketoiminnallisesti hieman haasteellinenkin yhtälö, mutta tärkeä koelaboratorio meille”, Freese toteaa.

Lasten kommentit muokkaavat sisältöjä niin kursseilla kuin verkossakin.

”Lapset ovat meille kehitysjohtajia”, komppaa Piritta Koivisto.