Sovellukset

Aleksi Ylä-Anttila 30.7.2018 14:22

Ruotsalaisen ehkäisyn suunnitteluun tarkoitetun mobiilisovelluksen markkinointi joutui tutkinnan kohteeksi – käyttäjät valittivat tulleensa raskaiksi

Kuvakaappaus YouTube-videolta
Natural Cycles -sovellus laskee lämpötilan ja kuukautisten ajankohdan perusteella, tarvitseeko kyseisenä päivänä ehkäisyä. Sovellus näyttää päivät, jolloin ehkäisyä tarvitaan, punaisella ja turvallisiksi katsotut päivät vihreällä.Raskaaksi tulemisen todennäköisyyden laskeva algoritmin toiminta perustuu siihen, että ovulaatio nostaa kehon lämpötilaa 0,45 celsiusasteella.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Natural Cycles -mobiilisovellus on noussut otsikoihin.

Yhdistyneiden kuningaskuntien mainontaa valvova  Advertising Standards Authority (ASA) on käynnistänyt tutkinnan koskien ruotsalaisen ehkäisyn suunnitteluun tarkoitetun puhelinsovelluksen Natural Cyclesin markkinointia. Asiasta kertoo The Guardian.

ASAn tiedottajan mukaan kolme naista on tehnyt valituksen Natural Cyclesin maksetusta Facebook-mainonnasta, jonka mukaan sovellus on kliinisesti testattu ja tehokas keino ehkäisyn suunnitteluun. Valituksen tehneet naiset ovat kertoneet tulleensa raskaiksi sovellusta käyttäessään.

"Meidän tulee vaatia miltä tahansa yritykseltä vahvoja todisteita tällaisia väitteitä koskien", ASAn tiedottaja kertoo.

Natural Cyclesin tiedottaja vahvisti The Guardianille, että sovelluksen markkinoinnista on aloitettu tutkinta, joka koskee vuoden 2017 aikana esillä ollutta mainoskampanjaa.

Tiedottajan mukaan Natural Cycles on sittemmin hyväksynyt ASAn luonnostelemat sovelluksen markkinointia koskevat suositukset. Kyseinen kampanja oli yrityksen mukaan esillä yhteensä muutaman viikon ajan.

"Olemme yhteydessä ASAn kanssa. Koska tutkinta on kesken, meidän ei ole soveliasta spekuloida lopputuloksessa", Natural Cyclesin tiedottaja kertoo The Guardianin mukaan.

Natural Cycles päätyi ruotsalaisten terveysviranomaisten tutkinnan kohteeksi sen jälkeen, kun tukholmalaisessa sairaalassa viime vuoden syyskuun ja joulukuun välisenä aikana aborttia hakeneista 668 naisesta 37 ilmotti käyttäneensä sovellusta.

Sovelluksen toiminta perustuu kuukautisten ajankohdan ja päivittäisen kehon lämpötilan mittauksen perusteella toimivaan algoritmiin, jonka on tarkoitus määrittää ne ajankohdat, jolloin käyttäjä voi harrastaa seksiä ilman ehkäisyä siten, että riskiä raskaaksi tulemisesta ei pitäisi olla.

The Guardianin smukaan sovelluksen toiminta on riippuvainen siitä, että käyttäjä mittaa kehonsa lämpötilan suurin piirterin samaan aikaan joka aamu. Natural Cycles korostaa myös itse päivittäisen mittaamisen tärkeyttä toimivuuden kannalta.

Sovelluksen kehittämisestä ovat vastanneet ruotsalainen fyysikko Elina Berglund sekä hänen itävaltalainen aviomiehensä Raoul Scherwitzl.

Natural Cyclesilla on yrityksen mukaan maailmanlaajuisesti noin 600 000 maksavaa käyttäjää. Sovellus hyväksyttiin viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa helmikuussa 2017.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö