Asiasta kertoo Dagens ETC:n päätoimittaja Andreas Gustavsson lehden verkkosivuilla julkaisemassaan kirjoituksessa.

Gustavssonin mukaan Dagens ETC on vihreä lehti, joka priorisoi ilmastonmuutoksen, koska kyse on tämän hetken tärkeimmästä globaalista asiasta.

Lehti on jo aiemmin muun muassa päivittänyt joidenkin ilmastonmuutokseen ja ympäristöön liittyvien termien käyttämistään ryhtymällä kirjoittamaan ilmastonlämpenemisen sijaan ilmastonkuumenemisesta, koska tämä kuvaa Gustavssonin mukaan paremmin, mitä on tapahtumassa.

Gustavssonin mukaan seuraava looginen ja oikeastaan ainoa mahdollinen askel lehdelle on lopettaa kaikkien fossiilisiin polttoaineisiin pohjautuvien tuotteiden ja palveluiden mainonta sekä printti- että verkkojulkaisuissaan. Käytäntö astuu voimaan välittömästi.

Kyse on Gustavssonin mukaan lehden tilaajien, toimittajien, ympäristöystävällisten mainostajien sekä lehden yleisen uskottavuuden kannalta välttämättömästä päätöksestä.

”Meidän on tehtävä tämä. Jokainen Dagens ETC:ssä – omistaja, hallitus, markkinointijohtaja sekä toimittajat – ovat yhtä mieltä tästä. Rajoittavat mainoskäytännöt osuvat meihin taloudellisesti, mutta olen vakuuttunut siitä, että tämä osoittautuu viisaaksi ratkaisuksi pitkällä aikajänteellä”, Gustavsson kirjoittaa.

Päätoimittaja perustelee ratkaisua myös vertauksella. Hän kehottaa lukijoita pohtimaan, miltä näyttäisi, jos hänen tekstinsä yhteydessä näkyisi esimerkiksi ilmoitus, jossa mainostetaan halpoja lentoja Malediiveille. Se synnyttäisi kestämättömän ristiriidan.

Gustavsson toivoo, että nyt päätetty kova ratkaisu toimii keskustelunavauksena koko media-alan sisällä.

”En näe mitään muuta vaihtoehtoa Dagens ETC:lle enkä käytännössä millekään muullekaan mediajulkaisulle. Kyse on uskottavuudesta ja keskustelusta, joka on käytävä nyt.”

Vuonna 2005 perustettu Dagens ETC on vasemmistoon ja ympäristöasioihin suuntautunut lehti, jonka pääkonttori sijaitsee Tukholmassa.

Lue lisää: Ilmastonmuutoksesta mustetta poliitikkojen kyniin – Helsingin Sanomat lahjoitti kyniä muistuttamaan päätösten allekirjoittajia päästöistä

Lue lisää: Nokia käärii hihansa ja hyppää toden teolla mukaan ympäristötalkoisiin – ”Tuho planeetalle olisi peruuttamaton”

Lue lisää: K-ryhmä rakentaa hiilijalanjälkimittarin, jolla asiakkaat voivat seurata ostostensa ilmastovaikutuksia