Jos menee Ruotsin suurlähetystön sivuille Ammanissa, sieltä löytyy kohta ”10 syytä, jotka tekevät Ruotsista perheystävällisen”. Teksti on käännetty englanniksi, arabiaksi, venäjäksi ja kiinaksi.

Suurlähetystön sivuilta voi lukea, että Ruotsi tarjoaa tukea kotona pysymiseen toisesta raskauskuukaudesta lähtien. Tekstin mukaan Ruotsissa on myös erittäin pitkät vanhempainvapaat synnytyksen jälkeen ja kotona voi pysyä 390 päivää tuella, joka on 80 prosenttia peruspalkasta, kunnes lapset täyttävät kahdeksan vuotta.

Suurlähetystö kertoo myös, että lapset ovat oikeutettuja lapsilisään, joka on vajaa 110 euroa lasta kohden. Suuremmat perheet saavat lisäksi usean lapsen tukea.

”Joten jos perheessä on kuusi lasta, niin ei saa ainoastaan 660 euroa kuukaudessa, vaan myös 429 euron lisän, vain koska lapsia on kuusi.”

Seuraavana kerrotaan, että Ruotsissa on ilmainen koulu, ilmainen terveydenhuolto ja ilmainen joukkoliikenne lastenvaunujen kanssa matkustaville. Ohjeissa käydään myös läpi se, että jos hoitokustannukset terveydenhuollossa menevät yli 115 euron, niin sen jälkeen hoito on ilmaista.

Jos sairastuu, on oikeutettu 80 prosenttiin palkasta aina 2 897 euroon asti. Voit myös olla tuetusti kotona, jos lapsesi sairastaa.

Jordanian suurlähetystön sivuilla kyseinen tietopaketti on julkaistu oleskelulupa-anomuksen haun vieressä otsikolla ”Tietoa Ruotsista”. Tietoja ei julkaista pelkästään Ammanissa, vaan kaikissa Ruotsin suurlähetystöissä maailmassa ja se on osa kampanjaa, joka kulkee nimellä ”Työskentele Ruotsissa”.

Ruotsin ulkoministeriö onnistuu antamaan kattavan kuvan siitä, millaiset olosuhteet Ruotsiin tulijoilla on.

Ruotsin suurimman talouslehden Dagens industrin mukaan erilaisten tukien määrän kasvusta Ruotsissa on tulossa iso vaalikysymys ensi vuoden valtiopäivävaaleissa. Toistaiseksi vain kokoomuspuolue Moderaterna on nostanut ongelman keskusteluun.

”Jos kuusilapsinen perhe, josta suurlähetystö kirjoittaa, päättää hakea turvapaikkaa Ruotsista, niin he ovat oikeutettuja noin 3440 euron verovapaisiin tukiin kuukaudessa”, lehti kirjoittaa pääkirjoituksessaan.

”Perhe elää sillä melko mukavasti, mikä on arvokasta, mutta kokonaistuen määrä tarkoittaa sitä, että kannusteet hakea töitä ovat alhaiset tai jopa negatiiviset”, lehti jatkaa.

”Jos ei osaa kieltä ja on vähän koulutettu, tukitaso ylittää usein tarjolla olevat palkat.”

Dagens industrin mukaan suurlähetystöjen tulisikin poistaa mainoksensa.

”Tuet ovat väärä tapa markkinoida Ruotsia. Esimerkiksi Tanskan lähetystöt eivät missään tapauksessa informoi hyvinvointijärjestelmästään, vaan siitä miten maksaa verot ja suorittaa asepalvelus."

Lähde: Kauppalehti