Moni yritys ja mediatalo on tuskaillut koronaviruksen aiheuttaman pandemian vaikutusten kourissa. Jopa itsensä The Nedw York Timesin kannattavuus on kriisin aikana hieman laskenut. Näin ei kuitenkaan ole laita ruotsalaisen sanomalehden Dagens Nyheterin kohdalla, uutisoi talouslehti Financial Times.

Vuonna 1864 perustettu lehti on onnistunut kasvattamaan pandemian aikana digitaalisten tilaajiensa määrää.

Tämän seurauksena mediatalon liikevoitto on kasvamassa kuluvana vuonna 50 prosenttia, mikä tarkoittaa 180 miljoonaa kruunua (noin 17 miljoonaa euroa).

”Taloudellisesti tästä on tulossa yksi parhaista vuosistamme, ellei kaikkein paras, sitten 1990-luvun. Jos joku olisi kertonut tämän minulle pandemian alkuvaiheessa, en olisi uskonut”, DN:n päätoimittaja Peter Wolodarski toteaa.

”Kyse on digitalisaatiosta. Mikäli olet hyvässä asemassa tässä ympäristössä, pandemia vain vahvistaa jo olemassa olevia trendejä”, hän jatkaa.

Tilaajakannan kasvun takana on Wolodarskin päätös avata lehden verkkosivusto myös muille kuin tilaajille useita kertoja koronakriisin aikana.

Noin 25–30 prosenttia yhteensä 200 000 kokeilijasta ryhtyi myöhemmin tilaajaksi, mikä nosti digitaalisia tuloja merkittävästi, vaikka mainostuotot laskivatkin 20-30 prosenttia.

Kaikkiaan digitilaajia on nyt 208 000. Määrä on kasvanut viidenneksellä koronavuoden aikana. Vastaavasti printtitilaajien määrä on pudonnut edellisvuoteen nähden 6 prosenttia ja on nyt 144 000.

Lehti on kevään ja kesän aikana kyseenalaistanut moneen otteeseen Ruotsin koronastrategian, joka on poikennut esimerkiksi Suomen ja muiden Pohjoismaiden valitsemasta koronastrategiasta.

Ruotsissa viruksen leviämisen ehkäisemiksesi ei ole asetettu suurta määrää rajoituksia, vaikka osa kansalaisista on toivonut hallitukselta ja viranomaisilta tiukempia toimia.

”Kriisin aikana yksi tehtävistämme on olla mahdollisimman monen ihmisen saavutettavissa. Jotta ihmiset saisi mukaan, on annettava heidän ensin yrittää”, Wolodarski linjaa.

Vastaavanlaista strategiaa on toteuttanut myös muun muassa Helsingin Sanomat Suomessa avaamalla maaliskuussa kaikki koronavirusta koskevat uutisensa luettaviksi maksutta.