Lantmännen Cerealia ilmoittaa poistavansa myynnistä erän mysliä nimeltään AXA Gold Fruit Müsli. Tuote saattaa sisältää hasselpähkinää, jota ei ole mainittu pakkausmerkinnöissä, joten se voi aiheuttaa allergisen reaktion pähkinäallergikoille.

Pakkauskoko on 750 grammaa. Takaisinveto koskee erää, jonka parasta ennen päivämäärä on 04.03.2020 ja pakkauskoko 750 grammaa.

Tuotetta on ollut myynnissä K- ja S-ryhmän myymälöissä. Takaisinveto myymälöistä on aloitettu.

Kauppojen hyllyistä lähtee myös kaksi erää Paulig in valmistamaa Risenta-kookosjauhetta. Erät ovat vaarallisia kaikille, koska ne saattavat sisältää pieniä metallilastuja.

Myynnistä vedettävien erien parasta ennen -päiväykset ovat 11.3.2020 ja 13.6.2020. Pakkauskoko on 300 grammaa.

Alkukesästä S-ryhmä joutui vetämään kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä viallista lastenruokaa myynnistä. Jälkimmäisessä tapauksessa SOK poisti markkinoilta Rainbow Luomu omenasosetta (alkaen 4 kuukautta) ja omena-banaani-mustikka hedelmäsosetta (alkaen 6 kuusi kuukautta). Niissä käytetystä omenasoseesta oli löydetty lainsäädännön ylittäviä pitoisuuksia patuliinia, joka on homemyrkky.

Kesän ensimmäinen takaisinveto koski erää Rainbow Luomu -päärynäsosetta. Yhtiön mukaan tuote saattoi sisältää palan pakkausmateriaalia pakkauksen valmistuksessa tapahtuneen virheen vuoksi.

S- ja K-ryhmän lisäksi muutkin kauppiaat ovat viime kuukausia joutuneet poistamaan viallisia elintarvikkeita hyllyistään. Näin on käynyt myös muun muassa Lidl ille ja Alko lle.

Ruokaviraston mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 168 kertaa vuonna 2018. Määrä oli noin kuusi prosenttia edellisvuotta suurempi.

Takaisinvetojen määrä on kasvussa kolmatta vuotta peräkkäin. Yleisin syy niihin ovat allergeenivirheet.