Koronakriisi on näkynyt selvästi suomalaisten korttiostoksissa. Maaliskuun puolivälin hamstraus nosti erityisesti ruokakauppojen ja apteekkien myyntejä.

Tiedot selviävät S-Pankin 2,3 miljoonan maksukortin ostotiedoista. Maksutiedot on koottu aikavälillä 1.1.–19.4.2020. S-Pankin kortilla maksettiin pankin mukaan joka kymmenes suomalaisten pankkikorttiostos.

Kaikkiaan ostot ovat vähentyneet 29 prosenttia tammikuusta.

Joillakin toimialoilla kulutus romahti maaliskuun puolivälissä ja on pysynyt samalla alhaisella tasolla siitä lähtien. Ravintola-alalla pudotusta tuli tammikuuhun verrattuna noin 80 prosenttia ja uhkapeleissä jopa yli 80 prosenttia.

Käännettä parempaankin on jo kuitenkin nähtävissä. Esimerkiksi supermarketeissa ja ruokakaupoissa sekä polttoainemyynnissä käyrä on jo lähtenyt pudotuksen jälkeen pieneen nousuun.

”Taloudellinen tilanne on edelleen erittäin haastava. Mutta korttitilastot osoittavat, että elämä jatkuu”, sanoo S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula.

Hamstraus aiheutti piikin

Maaliskuun puolivälin hamstraus näkyy piikkinä erityisesti apteekkiostoissa.

Sekä ruokakaupoissa ja supermarketeissa että apteekkipalveluissa korttitapahtumien määrä oli suurimmillaan välillä 9.–15.3.2020, eli juuri ennen kuin hallituksen asettamat rajoitukset astuivat voimaan. Sen jälkeen ostoja on tehty harvemmin mutta suuremmilla summilla.

”Ruokakaupoissa ostoksia tehtiin koronakriisin alussa 12 prosenttia ja apteekeissa peräti 50 prosenttia enemmän kuin normaalisti”, kertoo S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

”Alkoholia ei hamstrattu etukäteen mutta sen myynti on noussut tasaisesti koko ajan. Suurin piikki alkoholin myynnissä oli pääsiäiseen aikaan kuten normaalistikin. Viime viikolla myynti palasi maaliskuun alun tasolle.”

Lähimaksusta ei tullut suositumpaa

S-Pankin mukaan lähimaksun osuus ei noussut, vaikka lähimaksamista suositeltiinkin hygienisempänä maksutapana.

”Suomessa käytössä oleva 50 euron lähimaksuraja on suurin mahdollinen, mikä Euroopassa saa olla käytössä. Se jää silti helposti liian pieneksi, kun kaupassa käydään harvemmin ja ostoksia tehdään kerralla enemmän. Lähimaksun keskiosto on kuitenkin kasvanut reilulla kahdella ja puolella eurolla tammikuusta huhtikuun puoliväliin,” Lundell sanoo.

Kehotus pysyä kotona ei näy myöskään verkossa tehtävien ostosten määrässä.

”Monet verkkokaupat ovat tarjonneet alennuksia ja myös ruuan ostaminen verkosta on yleistynyt, mutta verkkokauppaostosten osuus kaikista ostoista ei kuitenkaan ole kasvanut koronatilanteen aikana.”