S-ryhmä on päätynyt poikkeukselliseen ratkaisuun ja vetänyt pois myynnistä erikoislääkäri Antti Heikkilän tuoreen kirjan Lääkkeetön elämä (Otava). Heikkilä kertoi asiasta Facebookissa, ja S-ryhmä vahvistaa tiedon.

Lääketieteen asiantuntijat ovat voimakkaasti kritisoineet teosta, ja kritiikistä on kirjoittanut ainakin Helsingin Sanomat. Asiasta on kirjoitettu myös M&M:ssä.

Heikkilä kyseenalaistaa kirjassa muun muassa syövän sytostaattihoidot.

"Olen kuullut että S-ryhmä on poistanut kirjani myymälöistään. Eli boikotoikaamme S-ryhmää", Heikkilä sanoo julkisessa Facebook-päivityksessä.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu vahvistaa tiedon.

"Olemme seuranneet keskustelua ja nähneet, että lääketieteellinen yhteisö käytännössä yksimielisesti tuomitsee kirjan sisällön ja toteaa, ettei se pidä paikkaansa. Sen takia teimme tällaisen harkinnan. Kyse on lääketieteestä, joten on fiksua, että poistamme kirjan myynnistä", Alarotu sanoo Talouselämälle.

Katsoitteko, että tällaisen tiedon levittäminen on liian vaarallista?

"En ota kantaa vaarallisuuteen, mutta lääketieteen ala on melko absoluuttinen [kannassaan] ja jos koko yhteisö sen tuomitsee, haluamme kunnioittaa sitä."

Kyse on täysin S-ryhmän omasta harkinnasta. Heikkilän tai kirjankustantaja Otavan kanssa ei ole käyty mitään keskusteluja, eikä kummaltakaan ole toistaiseksi tullut yhteydenottoja S-ryhmälle.

Kirja on tällä hetkellä jo poissa kaikista S-ryhmän kaupoista. Takaisinveto tehtiin pari päivää sitten, ja ohje oli poistaa kirja myynnistä kokonaan.

Kirjaa oli myynnissä korkeintaan 100–200 kappaletta. Alarotu arvioi, ettei se ollut erityisen suosittu. Asiakkailtakaan ei ole tullut mitään palautetta.

"Koska määrät ovat olleet noin pieniä, ei sitä kovin paljoa ole myytykään."