myyntihitti

Mikä tuote

Xbox Kinect tarjoaa maailman ensimmäisen pelikonsolin, jota pystyy pelaamaan ilman peliohjainta. Mainoslause "sinä olet ohjain" tarkoittaa, että Kinect-sensori tekee Microsoftin Xbox 360 -konsolin pelaajista joystickejä. Eräänlainen kamera havainnoi pelaajan vartalon liikkeet ja mallintaa ne saman tien ruudulla pelihahmon liikkeiksi.

Näin se syntyi

Urheilulliset pelit, joissa pelaajien käsien liikkeet vaikuttavat pelin kulkuun, yleistyivät Nintendo Wiin myötä. Langattomaan ohjaimeen luottava ja liikettä tunnistava Wii lanseerattiin marraskuussa 2006, ja koko perheen peleineen se onnistui laventamaan konsolipelien ennestään suppeahkoa kohderyhmää.

Aktiivipelaajien konsoliksi brändäytyneen Xboxin kehittelijät lähtivät miettimään vastaustaan. Microsoftin aloitettua tiiviin yhteistyön israelilaisen liikesensoreita kehittäneen digistudion kanssa innovaatio nimeltä Kinect sai alkusysäyksensä. Microsoftin viihde ja laitteet -yksikön maajohtajan Jari Keskitalon mukaan koko henkilökunta pääsi mukaan kehittämään tuotetta.

- Paljon huomiota kiinnitettiin liikkeentunnistuksen tarkkuuteen, Keskitalo sanoo.

Kinect näki päivänvalon Yhdysvalloissa 4. marraskuuta ja Euroopassa 10. marraskuuta.

Pai pai

Mitä Kinect sitten lupaa? Keskitalon mukaan teknologiasta vapaata pelikokemusta.

- Liikeohjaus on pelimaailman kuumin trendi juuri nyt, ja Kinect tarjoaa toistaiseksi ainoan tavan pelata käyttämällä pelkkää vartaloaan pelivälineenä, Keskitalo sanoo.

Tämä mahdollistaa esimerkiksi tanssi- ja fitness-pelien luontevan toteutuksen ja houkuttelee Xboxin pariin aiemmin konsolipelejä kaihtaneita. Lasten suosioon on puolestaan noussut Kinectimals-peli, jossa voi virtuaalisesti silittää eksoottisia eläimiä, leikkiä niiden kanssa ja opettaa niitä tottelemaan sanallisia käskyjä. Euroopassa ääniohjaus ei tosin vielä toimi.

Myyntimäärä

Marraskuun puolivälissä Microsoft tiedotti, että Kinect on saavuttanut miljoonan myydyn sensorin rajapyykin vain kymmenen päivää julkaisun jälkeen. Vuoden loppuun mennessä myynnin tavoitteeksi asetettiin viisi miljoonaa. Jari Keskitalon mukaan näyttää realistiselta, että Euroopassa ylletään pariin miljoonaan sensoriin vuoden loppuun mennessä.

Kilpailu

Pari miljoonaa parissa viikossa kuulostaa huimalta, jopa historiallisen vahvalta lanseeraukselta, mutta matkaa huipulle riittää. Xboxeja on myyty tähän saakka yhteensä 45 miljoonaa ja markkinajohtaja Wiitä lähemmäs 80 miljoonaa kappaletta. Toinen Kinectin pääkilpailija on syyskuussa 2010 julkaistu Sony Playstation Move.

Näin se breikkasi

Yhdysvalloissa Kinect for Xbox -lanseeraus käsitti Times Squaren valjastamisen markkinointikanavaksi demoesittelyineen, tähtiesiintyjineen ja tanssikoreografioineen. Laitteen sai ostaa keskiyöllä ovensa avanneesta Toys'R'Us-lippulaivamyymälästä. Kinect Experiential Tour sekä uutuuden mediamainonta tekevät lanseerauksesta Xbox-tuotelinjan suurimman sitten vuonna 2005 lanseeratun Xbox 360:n.

Suomea ei valittu mukaan kattokampanjaan, joten medianäkyvyys tulee täällä lähinnä pelien kautta. Jari Keskitalon mukaan pelien esitteleminen käytännössä on kuitenkin niin tärkeää, että Microsoft pyörittää Suomessakin ostoskeskuskiertuetta, jossa kuluttajat pääsevät kokeilemaan peliohjaimena heilumista.

- Kaikki saamamme sensorit menevät kaupaksi. Ennen joulua myyntisaldo tulee olemaan jotain parinkymmenen tuhannen luokkaa, Keskitalo toteaa ja pahoittelee Suomen pieniä myyntikiintiöitä.

Pelit

Monen Kinect-pelin nimi antaa osviittaa, millaisia uusia kohderyhmiä uutuudella tavoitellaan: Zumba fitness, Get fit with Mel B, Dance evolution, Dance paradise, Kinectimals, Game party in motion, Motion sports. Pelit tulevat sekä Microsoftin omalta pelistudiolta että muilta isoilta studioilta kuten EA:lta, Ubisoftilta, Warner Brosilta, MTV Gamesilta ja Konamilta.

Asiakaskokemukset

Pelaaja-lehden nettipalstan perusteella Kinect ei ole vakuuttanut suomalaisia hard core -pelaajia. Purnattavaa riittää laitteen hinnasta pelien tylsyyteen. Kohderyhmä lienee toinen, kuten vihjaa nimimerkki Portable: "Siskot pyytävät joululahjaksi että ei rahalla ongelmaa omalla kohdallani. Toivottavasti kunnon pelejä tulee samaan syssyyn."

Hinta

Pelkän sensorin hinta liikkuu 149 ja 169 euron välillä. Mutta siitä ei heru iloa, ellei kotoa löydy entuudestaan Xboxia. Yhdessä itse konsolin kanssa Kinect-paketin hinta on halvimmillaan 300 euroa.

Kuka myy

Suomessa pelikaupat sekä isot tavaratalot kuten Stockmann ja Anttilat.