Sähkösopimuksen vaihtaminen on nykyään kohtalaisen helppoa. Hintoja voi vertailla ja uusia sopimuksia tilata suoraan vertailusivustoilta. Sähköyhtiön vaihtamisen yleisyys onkin kolminkertaistunut 10 vuodessa.

Kilpailutus myös kannattaa, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola.

”Kilpailutetut hinnat ovat selkeästi edullisempia kuin niin sanotut toimitusvelvollisuushinnat. Selkeä neuvo kuluttajille on, että kannattaisi tehdä pikainen hintavertailu: katsoa omasta sähkölaskusta, mikä oma hinta on ja katsoa vaikka Energiaviraston hintavertailusivuilta, millaista säästöä omalla kulutuksella olisi saatavilla", hän sanoo.

Hintavertailusivuilta, kuten Energiaviraston palvelusta, näkee helposti, että halvimmat sähkösopimukset ovat yleensä monin kerroin edullisempia kuin kalleimman pään sopimukset.

Kaakkolan mukaan sähkön hintavertailu olisi syytä tehdä vuosittain, ellei kyseessä ole vuotta pidempi määräaikainen sopimus. Sähkössä ei ole eroja toimittajien välillä, ja hinta on yleensä kuluttajan kannalta ratkaiseva tekijä.

"Ratkaistava asia on myös se, minkä tyyppinen ja miten pitkä sopimus kulloinkin on järkevää tehdä. Määräaikainen on siinä mielessä turvallinen, että sähkön hinta ei nouse sopimuskauden aikana, vaan siinä voi olla turvallisin mielin. Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee kahden viikon irtisanomisajalla pois, jos myyjä nostaa hintoja", Kaakkola sanoo.

Myös sähkön tuotantotavalla on merkitystä monille kuluttajille. Uusiutuvaa sähköä myyvien sähköyhtiöiden pitää hankkia sähkölle alkuperätakuut, mutta käytännössä uusiutuvaa sähköä myydään samoilla hinnoilla kuin muitakin sähkösopimuksia.

Nykyiset sähkön kulutusmittarit mahdollistavat myös sähkön ostamisen suoraan pörssihinnoiteltuna, jolloin hinta vaihtelee kulutuksen mukaan. Pörssihinnoiteltu sähkö kattaa Energiaviraston mukaan noin seitsemän prosenttia sähkösopimuksista.

Puhelinmyynnissä epäkohtia

Kuluttajien kannalta sähkösopimuksen vaihtamisessa ongelmia on aiheuttanut sähköyhtiöiden puhelinmyynti, jota Kaakkola kuvaa ajoittain epäasialliseksi. Sähkön puhelinmyyntiin liittyviä ilmoituksia on viime vuosina tullut kuluttajaneuvontaan parisataa kappaletta vuosittain.

Kaakkolan mukaan ongelma on usein, että kuluttajalla ei puhelimeen vastatessaan ole tiedossa nykyisen sähkösopimuksensa hintaa. Jos markkinointi on lisäksi epäasiallista ja esimerkiksi sopimus esitetään tarjouksena, voi lopputulos olla kuluttajan kannalta ei-toivottu.

"Monet kuluttajat olettavat, että sieltä tulee vain tarjous, jota voi vielä tutkia rauhassa. Usein oletetaan myös, että sopimus pitää allekirjoittaa, mutta sopimus voidaan tehdä suullisena pätevästi puhelimessa."

KKV on joutunut myös puuttumaan joihinkin sähkön puhelinmyyntitapauksiin. Yksittäisenä yhtiönä Fortum in omistaman Kotimaan Energia n toimintaan on jouduttu puuttumaan.

"Sähkön puhelinmyynti on Kotimaan Energialla laajaa, joten siitä tulee tietysti enemmän ilmoituksiakin. Viime syksynä ja kesänä heidän kanssaan oli keskusteluja käynnissä, ja nyt seuraamme, millä tasolla markkinointi on", Kaakkola sanoo.

Yhtiö on Kaakkolan mukaan lupautunut tekemään asiassa kuluttajan asemaa huomioivia toimenpiteitä.

Lähde: Kauppalehti