Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-pandemian toinen aalto on kiihtynyt marraskuun aikana Euroopassa. Yksi vakavan tautitilanteen kanssa taistelevista valtioista on Saksa.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n tuoreiden lukujen mukaan taudin ilmaantuvuus maassa on tällä hetkellä hieman yli 300 tapausta 100 000 asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on noin 55.

Saksan hallitus on julkistanut hiljattain sarjan mainosfilmejä kohottaakseen kansalaisten mielialaa taistelussa näkymätöntä vihollista vastaan.

Ensimmäisessä filmissä iäkäs mies muistelee talvea 2020, jolloin hän oli hieman yli parikymppinen. Asetelma muistuttaa vanhojen sotaveteraanien lukuisista dokumenteista tuttuja haastattelutuokioita.

Tällä kertaa muistelut eivät kuitenkaan liity taisteluihin rintamalla. Muistot koostuvat ajasta, jolloin kansakunta pani toivonsa nuoriin, jotta nämä pysyttelisivät kotonaan ja tapaisivat mahdollisimman vähän muita ihmisiä, kaiken tarkoituksena hillitä koronan leviämistä.

”Yhtäkkiä maamme kohtalo oli meidän käsissämme. Keräsimme rohkeutemme ja teimme sen, mitä meiltä odotettiin: emme yhtään mitään. Laiskottelimme kotona päivästä ja yöstä toiseen taistellaksemme viruksen leviämistä vastaan. Sohva oli meidän rintamamme, kärsivällisyytemme oli aseemme”, mies muistelee videolla.

Videot ovat saaneet Saksassa paljon huomiota sosiaalisen median kanavissa. Monet kansalaiset poliittisista vaikuttajista lähtien ovat BBC:n mukaan pitäneet filmejä oivaltavina, hauskoina ja samaan aikaan koskettavina.

Toisaalta spotteja on myös arvosteltu, sillä niiden kerronta ja tyyli viittaavat vahvasti toisen maailmansodan aikoja käsitteleviin filmatisointeihin.

Saksa kärsi toisessa maailmansodassa tappion liittoutuneita vastaan. Maa oli lähellä luhistua sodan jäljiltä likimain totaalisesti. Valtio myös jaettiin sodan seurauksena kahtia: Länsi-Saksa suuntautui länsivaltoihin ja sosialistinen Itä-Saksa kallistui Neuvostoliittoon päin.

Koronavirusepidemian toisen aallon kiihtymisen seurauksena Saksan hallitus määräsi lokakuussa käyttöön uusia rajoitustoimenpiteitä. Tällä hetkellä muun muassa ravintolat, baarit ja elokuvateatterien kaltaiset viihdekeskukset on suljettu.