Salomaa Yhtiöt kasvatti myyntikatetaan 5,5 prosenttia 30,8 miljoonaan euroon elokuussa 2017 päättyneellä 12 kuukauden tilikaudella.

M&M:n Toimistot top 50 -vertailussa Salomaa menetti viime vuonna sijansa Suomen suurimpana konsernina. Salomaan ohitti M-Brain-konserni 30,3 miljoonan euron myyntikatteella vuonna 2016 päättyneellä tilikaudella. 30,8 miljoonaan myyntikate päihittää sen täpärästi, mutta M-Brainin tuoreimman tilikauden lukuja ei ole vielä nähty.

Myyntikatteen kasvun myötä Salomaa Yhtiöiden liiketulos nousi 1,2 miljoonaan euroon. Konsernin liikevaihto puolestaan kasvoi edellisvuodesta 3,8 miljoonaa euroa eli 2,1 prosenttia 179,9 miljoonaan euroon. Viime vuonna Salomaa Yhtiöiden kokonaistulos jäi 0,3 miljoonaa euroa tappiolle ja liiketulos oli 0,7 miljoonaa euroa.

Balance Consultingin analyytikko Ari Rajala kuitenkin huomauttaa, että Salomaa Yhtiöillä on vielä matkaa huippuvuoteen 2008, jolloin konsernin liikevaihto oli 284,7 miljoonaa euroa. Siihen päästäkseen konsernin liikevaihdon olisi kasvettava yli 100 miljoonalla eurolla.

Operatiivisen tuloksen parantumisesta huolimatta myös konsernin kannattavuus on ollut viimeiset kolme vuotta heikko.

Vielä kolme vuotta sitten Salomaa Yhtiöiden liiketulosmarginaali oli lähes 9 prosenttia ja vuonna 2011 se oli jopa 11,5 prosenttia, kun se nyt oli 3,9 prosenttia.

Myös pääoman tuoton mittareilla yhtiön kannattavuus on ollut jo pitkään heikko. Oman pääoman tuotto jäi viime vuonna heikkoon 1,9 prosenttiin ja sijoitetulle pääomalle kertyi myös heikko 3,5 prosentin tuotto.

Rajalan mukaan oman pääoman tuotolla mitattuna hyvään yli 10 prosenttiin on päästy viimeksi vuonna 2002, joten kannattavuus on ollut omistajien kannalta riittämätön jo pitkään.

Rajalan mukaan osasyy heikkoon pääoman tuottoon on konsernin vahva tase. Salomaa Yhtiöillä on taseessa omaa pääomaa 44,4 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste on erinomainen 63 prosenttia.

Konserni on nettovelaton.

Perheyhtiön osakkaat ovat saamassa tuloksen kohenemisesta huolimatta edellisvuotta pienemmän osingon. Kuluneelta tilikaudelta maksettavaksi on ehdotettu 2,14 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna osinkoa jaettiin 2,17 miljoonaa euroa.

Dagmar on Salomaan tuloksentekijä

Tilikaudella 2016–2017 Salomaa Yhtiöihin kuului seitsemän toimistoa, mutta käytännössä koko konsernin tuloksen tekee mediatoimisto Dagmar.

Dagmarin liikevaihto oli 134,4 miljoonaa euroa, myyntikate 14,4 miljoonaa euroa ja tulos ennen satunnaiseriä ja veroja 2,7 miljoonaa euroa viime vuonna. Dagmar antoi tuloksestaan konserniavustusta 1,4 miljoonaa euroa ja jakoi osinkoa 1,5 miljoonaa euroa.

AS-Grey-alakonserni, johon markkinointitoimisto SEK ja digianalytiikkatoimisto Quru kuuluvat, onnistui kutistamaan tappiotaan. Kun edellisellä tilikaudella tappio oli 2,3 miljoonaa euroa, nyt se oli 0,7 miljoonaa.

SEK ja Quru tekivät 14,7 miljoonan euron liikevaihdolla 11,3 miljoonan euron myyntikatteen, jossa kasvua oli 4,8 prosenttia.

SEK kävi keväällä 2017 yt-neuvottelut, joissa irtisanottiin 14 työntekijää.

Mediatoimisto Voiton myyntikate sen sijaan kutistui 4,6 prosenttia edellisestä tilikaudesta 3,2 miljoonaan euroon. Toimisto teki 28,6 miljoonan euron liikevaihdon. Myös liiketulos kutistui 0,5 miljoonasta eurosta 0,7 miljoonaan euroon.

Salomaa Yhtiöihin kuuluvat myös toimistot Evidens, KASKI Agency ja Vimma, joiden osalta tietoja ei ollut vielä saatavissa kaupparekisterissä.

Tilikauden päättymisen jälkeen konserni on kasvanut kahdella uudella yhtiöllä, bränditoimisto Rabbit in a Hatilla ja analytiikkatoimisto Super Analyticsilla.

Näkymät kohentuneet

Näkymät ovat nyt paremmat kuin viime vuonna. Silloin hallitus arvioi vuoden 2017 olevan haasteellinen sekä liikevaihdon kasvun että kannattavuuden paranemisen suhteen heikon taloustilanteen ja toimialan murroksen vaatimien investointien takia.

Salomaa Yhtiöiden toimitusjohtaja Kalle Laineen mukaan konsernin kasvun uskotaan jatkuvan ja kannattavuuden paranevan myös tällä tilikaudella.

"Olemme uudistuneet, kasvattaneet yläriviä ja parantaneet kannattavuutta. Jatkamme investointeja tulevaisuuteen", sanoo Laine tiedotteessa.