Talousvaikeuksissa kamppailevan suomalaisen vaatevalmistajan Samujin joukkorahoituskampanja on yltänyt 150 000 euron minimitavoitteeseensa yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa. Maanantaina puolen päivän jälkeen yhtiö oli kerännyt runsaat 151 000  euroa.

Aikaa kampanjan päättymiseen on vielä puolisen vuorokautta.

Samujin joukkorahoituksen kerääminen alkoi viikko sitten maanantaina 26. päivänä elokuuta.

Lue lisää: Samujin aika käy vähiin – joukkorahoituskampanjan tukija: ”Toivomme, että Samuji pääsee yli vaikeuksistaan”

Lue lisää: Samuji yliarvioi tunnettuutensa Amerikan markkinoilla, mikä oli yksi syy sen fiaskoon: "Olisi pitänyt markkinoida ja myydä aggresiivisemmin"

Vaatesuunnittelija Samu-Jussi Kosken perustaman Samujin mukaan yritys voisi 150 000 euron minimitavoitteen saavuttamisella välttää välittömän konkurssin. Eläkeyhtiö Ilmarinen jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen heinäkuun loppupuolella maksamattomien eläkemaksujen takia.

Vaikka 150 000 euron minimitavoite on ylittynyt, 400 000 euron varsinaiseen tavoitteeseen on vielä matkaa, ja aika sen saavuttamiseksi alkaa olla vähissä. Yrityksen mukaan 400 000 eurolla se voisi jatkaa alkavan syksyn malliston tuotantoa.

Samujin tilanteeseen liittyy kuitenkin suuria kysymysmerkkejä. Yhtiön tuorein kaupparekisteriin toimitettu tilinpäätös on huhtikuussa 2017 päättyneeltä tilikaudelta, jolloin Samuji kasvatti liikevaihtonsa 2,2 miljoonaan euroon, mutta liikevaihdon kasvaessa vuosi vuodelta nettotuloksen suunta on ollut päinvastainen. Nettotulos painui yhä enemmän tappiolle ja oli 821 000 euroa miinuksella.

Samujin maksuvaikeuksista kielivät lukuisat trattaprotestit vuodelta 2018. Yritys- ja luottotietoyhtiö Bisnoden mukaan useat perintäyhtiöt ovat velkoneet Samujia viime vuonna, ja Samuji on maksanut velkansa vasta trattaprotestien jälkeen.

Tältä vuodelta Samujilla on Bisnoden mukaan maksamattomia maksuja liki 120 000 euron edestä.