Talousvaikeuksissa pyristelevän suomalaisen vaatevalmistajan Samuji n joukkorahoituskampanjalla on vielä matkaa 150 000 euron minimitavoitteeseen 400 000 euron tavoitteesta puhumattakaan. Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin sivuilta käy ilmi, että torstaiaamuun mennessä rahaa oli kertynyt vajaat 46 000 euroa. Joukkorahoituksen kerääminen alkoi maanantaina.

Rahoituskampanjan aika on käymässä vähiin, sillä yrityksen asettama kampanja päättyy syyskuun toisena päivänä. Mikäli asetettuun minimirahoitustavoitteeseen ei ylletä, saatu rahoitus palautetaan rahoittajille.

Samujin toimitusjohtaja Frank Svenfelt kertoi tuoreeltaanMarkkinointi&Mainonnalle uskovansa, että minimitavoite saadaan kasaan.

Vaatesuunnittelija Samu-Jussi Kosken perustama Samuji kertoo kampanjasivullaan, että 150 000 euron saavuttamisella yritys voisi välttää välittömän konkurssin. Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänä kesänä, että eläkeyhtiö Ilmarinen hakee Samujia konkurssiin tämän ja viime vuoden maksamattomien eläkemaksujen takia. Ilmarinen perii yhtiöltä 160 000 euroa.

Jos kampanjalla saavutettaisiin 400 000 euron tavoite, yrityksen mukaan se voisi jatkaa alkavan syksyn malliston tuotantoa. Samujin mukaan sillä on selkeä toimintasuunnitelma ja uudistettu organisaatiorakenne.

”Olemme tehneet merkittäviä muutoksia liiketoimintaamme keskittymällä siihen, mikä toimii. Tämä joukkorahoituskampanja on osa isompaa rahoitussuunnitelmaa, jonka avulla Samujin tulevaisuus rakennetaan”, Samujin kampanjasivulla Mesenaatin verkkosivuilla sanotaan.

Yritys myös kertoo kampanjan ohella jatkavansa rahoitusneuvotteluja potentiaalisten sijoittajien kanssa.

Svenfelt kertoi M&M:lle, että Samujin koko osakekantaa ei ole tarkoitus myydä, vaan suurimpien omistusosuuksien on tarkoitus pysyä Koskella ja Svenfeltillä.

Rahoitusta tukijoilta

Talousvaikeuksista huolimatta Samujilla on tukijansa, vaikka joukkorahoituksella tähän asti kertynyt summa onkin vielä kaukana minimitavoitteesta.

Esimerkiksi Samuji Second Hand -Facebook-ryhmässä on osoitettu tukea Samujin joukkorahoitushankkeelle.

”Olemme halunneet omasta aloitteestamme tukea Samujia kampanjassa. Toivomme, että Samuji pääsee yli vaikeuksistaan. Samuji on suomalainen vastuullinen yritys, jollaisia toivomme olevan tarjolla kuluttajille jatkossakin”, Facebook-ryhmän toinen ylläpitäjä Päivi Ristell kertoo.

Ristell on puolesta puhumisen lisäksi osallistunut Samujin joukkorahoituskampanjaan.

”Olen ajatellut osallistumistani enemmän tukemisena, enkä välttämättä kaipaisi rahoja takaisin, jos joukkorahoituskampanjan tavoitteeseen ei päästäisi. Henkilökohtaisesti olen harkinnut summan siten, että minun on mahdollista lahjoittaa se tukeakseni yritystä”, Ristell sanoo.

Samuji kertoo kampanjasivullaan tarjoavansa vastineeksi tuotteita pienellä tai isommalla summalla ”ystäväyhteisöön” liittyville.

Ristellille vastikkeen saaminen ei ole olennaista, vaan hän haluaa nimenomaan tukea arvostamiaan asioita, kuten vastuullisuutta.

Joukkorahoituskampanjan osallistujien lisäksi muitakin Samujin kohtalosta kiinnostuneita on. Samuji on tehnyt yhteistyötä vuosien aikana eri taiteilijoiden kanssa. Ristell kertoo, että esimerkiksi kuvataiteilijat Karoliina Hellberg ja Tuukka Tammisaari ovat omasta aloitteestaan mukana valmistelemassa Samujin hyväksi syyskuussa järjestettävää, toimittaja-juontaja Maria Veitolan juontamaa taidehuutokauppaa, johon Hellbergin ja Tammisaaren lisäksi muitakin taiteilijoita on lahjoittanut teoksiaan.

Fuusio kaatui talousvaikeuksiin

Joukkorahoitukseen turvautuneen vaatevalmistajan taloudenpidossa on ollut suuria haasteita. Huhtikuussa 2017 päättyneellä tilikaudella Samuji kasvatti liikevaihtonsa 2,2 miljoonaan euroon, mutta liikevaihdon kasvaessa vuosi vuodelta nettotuloksen suunta on ollut päinvastainen. Nettotulos painui yhä enemmän tappiolle ja oli 821 000 euroa miinuksella.

Yritystutkija Erkka Felt kommentoi aiemmin, että vuoden 2017 tietojen perusteella Samujilla ei ole tulorahoitusta ja tappiota on katettu omistajien lisäsijoituksilla ja pääomalainoilla.

Svenfelt kertoi heinäkuussa HS:lle, että tappioiden suurimmat syyt olivat New Yorkin valloituksen epäonnistuminen ja kahden ison jälleenmyyjän katoaminen pari vuotta sitten.

Talousvaikeudet johtivat myös suunnitellun yhdistymisen kariutumiseen designtoimisto Agency Leroy n kanssa.

Lisäys kello 12:36: Lisätty tieto, että joukkorahoituksen kerääminen alkoi maanantaina.