Julkisen sanan neuvosto

Laura Kukkonen 17.5.2018 14:46

Sanna Ukkolan kolumnin julkaisu toi Ylelle langettavan JSN:ltä

Arttu Laitala

Julkisen sanan neuvosto on antanut Ylelle langettavan päätöksen kokouksessaan keskiviikkona 16. toukokuuta.

Neuvoston päätöksen mukaan Yle toimi väärin julkaistessaan lokakuussa 2017 toimittajansa Sanna Ukkolan kolumnin, jossa hän "pyrki puhdistamaan mainettaan kritisoimalla yksipuolisesti ja liioittelevasti tunnistettavissa olevaa yleisön edustajaa".

Neuvosto käsitteli kokouksessaan kaksi kantelua, jotka liittyivät kyseiseen kolumniin. Ukkola selitti kolumnissaan, miksi hän oli ottanut yhteyttä häntä itseään Twitterissä kommentoineen henkilön työnantajaan.

Neuvoston mielestä Yle rikkoi tapauksessa Journalistin ohjeiden kohtaa, jonka mukaan toimittaja ei saa käyttää asemaansa väärin.

Myös Yle on julkaissut tiedon langettavasta.

Lisäksi JSN piti paheksuttavana myös sitä, että toimittaja oli työstään saamansa kritiikin vuoksi yhteydessä yleisön edustajan työnantajaan ja kehotti keskustelemaan asiasta työpaikalla. Toimittajan epäasiallinen yhteydenotto ei kuitenkaan ollut JSN:n mukaan Ylen vastuulla, joten sitä ei voinut tulkita Journalistin ohjeiden näkökulmasta.

Neuvosto korostaa pitävänsä toimittajiin kohdistuvaa uhkailua ja häirintää vakavana ongelmana. Kärjekkään palautteen määritteleminen häiriköinniksi voi JSN:n mukaan kuitenkin vaikeuttaa mahdollisuuksia puuttua vakavaan häirintään.

Toisesta samaan kolumniin kohdistuneesta kantelusta neuvosto antoi Ylelle vapauttavan ratkaisun. Kolumnissa ei JSN:n mukaan ollut siihen tehdyn korjauksen jälkeen olennaisia asiavirheitä, eikä kolumnissa kritisoitua henkilöä ollut välttämätöntä kuulla samassa yhteydessä.

Lisäksi neuvosto käsitteli kokouksessaan virheiden korjaamista, piilomainontaa sekä rikoksesta syytetyn ja tuomitun tunnistettavuutta. Kokouksessa tehtiin yhteensä kolme langettavaa ja neljä vapauttavaa päätöstä. Langettavat annettiin Ylen lisäksi Kymen Sanomille ja Radio Classicille.