Mediayhtiö Sanoma ostaa hollantilaisen Iddink in, joka tuottaa oppimisratkaisuja ja -palveluja. Kauppahinta on 277 miljoonaa euroa ilman yhtiön käteisvaroja ja velkoja.

Iddinkin liikevaihto oli 141 miljoonaa euroa ja operatiivinen käyttökate 27 miljoonaa euroa vuonna 2017. Se toimii Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Yhtiöllä on yhteensä noin 300 työntekijää, joista noin puolet työskentelee oppimisteknologioiden parissa.

Iddinkin omistavat yksityinen pääomasijoittaja NPM Capital ja Iddinkin johto. Iddinkin asiakkaita ovat toisen asteen oppilaat, vanhemmat, koulut ja opettajat, joille se tarjoaa integroituja ratkaisuja oppimiseen, yhteydenpitoon ja hallintoon.

Sanoma kertoo, että kaupalla Hollanissa hankittava liiketoiminta vastaa toisen asteen tarjoomaa Puolassa. Iddink tulee toimimaan erillisenä operatiivisena yhtiönä osana Sanoma Learningiä ja se palvelee jatkossakin kaikkia markkinoillaan toimivia oppimateriaalien kustantajia ja sisällöntuottajia.

Kauppa nostaa Learning-yksikön osuuden pro forma -lukuna 31 prosenttiin Sanoman liikevaihdosta, yhtiö kertoo.

”Iddinkillä on läheiset, pitkäaikaiset suhteet asiakkaisiinsa ja se on menestynyt hyvin. Meillä on yhdessä selkeä visio, miten voimme tukea opettajia ja kouluja jokaisen lapsen osaamisen kehittämisessä parhaalla mahdollisella tavalla. Iddink tarjoaa meille vahvan perustan kasvulle Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Lisäksi yrityskauppa kasvattaa Learningin osuutta Sanoman operatiivisesta käyttökatteesta merkittävästi”, Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo.

Kauppahinta vastaa arvostuskerrointa 6,4 raportoidulla käyttökatteella ja 10,3 operatiivisella käyttökatteella laskettuna. Sanoma rahoittaa hankinnan täysimääräisesti velalla ja on sopinut 300 miljoonan euron komittoidusta rahoitusjärjestelystä Nordea n ja OP :n kanssa.

Sanoma suunnittelee uudelleenrahoittavansa järjestelyn pidempiaikaisella rahoituksella ennen yrityskaupan toteutumista.