Mediayhtiö Sanoma havittelee ilmeisesti myynnissä olevia belgialaisia ja hollantilaisia tv-kanavia. Yrityskauppoihin erikoistuneen Mergermarket-tietopalvelun mukaan Sanoma on mukana konsortioissa, joka jättää tarjouksen SBS Belgium ja SBS Netherlands -yhtiöistä.

Mergermarket arvioi yhtiöiden hinnaksi miljardi puntaa eli 1,4 miljardia euroa. Tietopalvelun mukaan Sanoma on tekemässä tarjousta yhdessä Talpa ja De Vijver -nimisten mediayhtiöiden kanssa. Tarjousten jättämisen määräaika on tänään perjantaina.

Tv-yhtiöt myy saksalainen mediatalo ProSiebenSat.1Media. Belgian ja Hollannin lisäksi yhtiö on myymässä tv- ja radioliiketoiminnan Pohjoismaissa.

Sanoman on aiemmin arveltu havittelevan juuri SBS Scandinaviaa. Myynnissä olevaan pohjoismaiseen kokonaisuuteen kuuluu Ruotsista muun muassa tv-kanava Kanal 5, norjalainen TV Norge, neljä tanskalaista tv-kanavaa ja Suomesta muun muassa tv-kanavat TV 5 ja Voice sekä radiokanava Iskelmä.

Talouselämän haastattelema media-alan tuntija arvioi Sanoman kisaavan pohjoismaisten tv- ja radiokanavien omistuksesta lähinnä ruotsalaisen MTG-yhtiön kanssa. Mergermarketin mukaan tarjoukset SBS Scandinaviasta on jätettävä ensi viikon perjantaihin mennessä.

Kumppanina Big Brother -mies

Sanomaa ei aiemmissa spekulaatioissa ole pidetty SBS:n Belgian ja Hollannin-yhtiöiden ostajakandidaattina. Jos Mergermarket-tietopalvelun tiedot pitävät paikkansa, Talpa-yhtiön kanssa samassa tarjoajaryhmässä oli mukana hollantilainen Telegraaf Media Groep. Nyt TMG:n arvellaan vetäytyneen konsortiosta.

Talpan taustalta löytyy hollantilainen media-alan miljardööri John de Mol. De Mol keräsi omaisuutensa vuonna 2000 myymällä muun muassa Big Brother -ohjelmaformaatin kehittäneen tuotantoyhtiön Endemolin.

De Mol ilmoitti tammikuun lopulla suorassa tv-ohjelmassa olevansa kiinnostunut ostamaan SBS:n tv-kanavat Belgiassa ja Hollannissa.

Talpan ja Sanoman konsortio kisaa Hollannissa tv-kanavista ilmeisesti belgialaisen Persgroep-nimisen mediayhtiön kanssa. SBS:n Belgian-yhtiö taas kiinnostaa ainakin luxemburgilaista mediayhtiötä RTL:ää, josta enemmistön omistaa saksalainen mediajätti Bertelsmann.

Rahat Trade-toimintojen myynnistä

Sanoma ei tähän mennessä ole kommentoinut SBS-huhuja millään lailla. Viime marraskuussa yhtiö uutta organisaatiota esitellessään kuitenkin vihjasi aikeistaan ”hyödyntää suomalaista osaamistaan televisiotoiminnassa myös kansainvälisesti”.

SBS:n tv-toimintojen kaltaisia ostokohteita ei tule tarjolle usein. Jos Sanoma haluaa kasvattaa tv-toiminnan osuutta liikevaihdosta, sen on vaikea jättää ProSiebenenin myyntipäätöksen tarjoamaa mahdollisuutta käyttämättä.

Sanoma pystyisi rahoittamaan osan kaupasta myymällä osia nykyisistä liiketoiminnoistaan. Pari viikkoa sitten yhtiö myi Finnkinon ja muut elokuvatoiminnot ruotsalaiselle pääomasijoittajalle Ratokselle. Leffateatterien lisäksi myyntilistalla ovat ilmeisesti Suomalainen kirjakauppa ja R-kioskit.