Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Ratos ostaa elokuvateatteriketju FinnkinonSanoma-konsernilta. Kaupan arvo on 116 miljoonaa euroa. Sanoma kirjaa kaupasta noin 50 miljoonan euron kertaluonteisen myyntivoiton vuoden 2011 toisen neljänneksen tulokseensa.

Vuonna 2010 elokuvatoimintojen liikevaihto oli 88,6 miljoonaa euroa ja liikevoitto 8,4 miljoonaa euroa. Kauppaan sisältyy Finnkino Oy ja sen tytäryhtiöt AS Forum Cinemas, SIA Forum Cinemas ja UAB Forum Cinemas sekä kolme näihin liiketoimintoihin liittyvää kiinteistöä Suomessa ja Latviassa. Elokuvatoiminnot työllistävät noin 620 henkeä.

Kauppa on osa Sanoman strategiaa, jonka mukaan se keskittää liiketoimintaansa.

"Keskitymme yhä enemmän kuluttajille ja yrityksille suunnattuihin mediatuotteisiin sekä oppimisratkaisuihin", Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo tiedotteessa.

Kaupan seurauksena Sanoma-konsernin liikevaihdon ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan laskevan hieman vuonna 2011. Aiemmin liikevaihdon ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä arvioitiin olevan edellisvuoden tasolla.

Yrityskaupan ehtona on asianomaisten kilpailuviranomaisten hyväksyntä. Yrityskaupan odotetaan saatettavan loppuun vuoden 2011 toisen kvartaalin aikana.