Sanoma Media Finland kertoo ostaneensa Alma Media n ja TS-Yhtymä n osuudet Suomen Tietotoimistosta (STT). Osapuolet evät julkista kauppahntaa.

Sanoman omistusosuus STT:stä on nyt 75,4 prosenttia, kun se aiemmin oli noin kolmannes.

STT:n uutispalvelun haaastava tilanne on ollut pitkään esillä julkisessa keskustelussa. Useat mediat ovat luopuneet uutistoimiston palveluista.

Muun muassa syksyllä ruotsinkieliset mediatalot KSF Media, HSS Media ja Åbo Underrättelser ilmoittivat jättävänsä STT:n. STT kertoi marraskuussa lopettavansa ruotsinkielisen uutistoiminnan.

Valtion lisätalousarviossa STT:lle myönnettiin toukokuussa kertaluonteinen, tämän vuoden toiminnan turvaamiseen tarkoitettu 1,5 miljoonan euron muutoskauden tuki. Tuen ehtona on, että omistajat laativat suunnitelman yhtiön talouden vakauttamisesta.

Kaupan tarkoituksena on Sanoman mukaan yksinkertaistaa yhtiön omistuspohja. Sanoman ja muiden osakkaiden tavoitteena onkin nyt löytää asiakaskeskeinen ja mediyhtiöiden perustuva toimintamalli.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta n mukaan STT:n toiminta pysyy toistaiseksi ennallaan. Yhtiötä ei olla yhdistämässä Sanoman omistamaan talousuutistoimisto Startel iin eikä mitään STT:n osia, kuten Lehtikuvaa olla irrottamassa STT:stä.

"STT on ja tulee olemaan erillinen yhtiö, jolla on oma toimitusjohtaja ja hallitus. Tärkeää on, että STT palvelee koko kenttää", Kalsta sanoo.

"Uskomme aidosti että kotimaiselle perusuutistoimistolle on tarvetta ja kysyntää. Käymme kesän ja alkusyksyn aikana kattavasti läpi asiakkaiden tarpeet ja pyrimme niiden pohjalta rakentamaan kestävän pohjan liiketoiminnalle", Kalsta jatkaa.

Kalstan mukaan kaupalla ei ole Sanomalle merkittävää tulosvaikutusta.

Alma Median tytäryhtiö Alma Talent in toimitusjohtaja ja Alma Median johtoryhmän jäsen Juha-Petri Loimovuori kertoo M&M:lle, että Alma Media ei vallitsevassa tilanteessa nähnyt selkeää syytä jatkaa omistajana STT:ssä.

"Emme katsoneet, että Alman osakkeiden omistajien kannalta on järkevää jatkaa uutistoimistobisneksessä. STT:n tilanteesta on keskusteltu julkisesti aika pitkään. Valtiontuki on yksi signaali siitä, että muutoksia pitää tehdä. Sanoma oli halukas ottamaan sen vastuun ja jatkamaan tätä toimintaa, jolloinka me ja TS-yhtymä olimme halukkaita myymään omat osuutemme", Loimovuori kertoo.

Omistuspohjan muutos ei vaikuta välittömästi Alma Median ja TS-Yhtymän STT:n asiakassuhteeseen. Myös uutispalvelusta aiemmin luopunut Helsingin Sanomat palaa asiakkaaksi.

STT:n toiseksi suurimpana omistajana jatkaa kuuden prosentin omistusosuudella Keskisuomalainen.

"Olemme sitoutuneet STT:n kehittämiseen ja uskomme uuden omistusjärjestelyn parantavan ja selkiyttävän yhtiön toimintaedellytyksiä", Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.

Markkinointi & Mainonta on osa Alma Mediaa.

Juttua muokattu 27.6. klo 12.50. Lisätty Pia Kalstan kommentit koskien STT:n toiminnan jatkumista erillisenä yhtiönä.