Saksan valtakunnallisten sanomalehtien paperiversioiden levikit ovat jyrkässä laskussa, kertoo tilastopalvelu Statista, Liittotasavallan levikintarkastuslaitoksen IVW:n tietojen perusteella.

Stastistan laskujen mukaan tämän vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa Saksassa myytiin päivittäin keskimäärin 2,38 miljoonaa valtakunnallista sanomalehteä, kun viime vuonna vastaavana aikana lehtiä meni 2,6 miljoonaa päivässä.

Vuonna 2005 sanomalehtien yhteenlaskettu päivälevikki oli vielä 4,4 miljoonaa neljännesvuoden tarkastelujaksolla. Jyrkimmässä pudotuksessa on iltapäivälehtien kuningas Bild, jonka paperilevikin laskuvauhti on nyt 9,2 prosenttia vuodessa.

Stastistan ennusteen mukaan levikkien pohjia ei ole vielä läheskään saavutettu, vaan pudotus jatkuu ensi vuosikymmenellä samaan tahtiin kuin 2010-luvulla. Bildin levikin odotetaan ennusteen mukaan putoavan nykyisestä 1,5 miljoonasta 700 000:een.

Kaikkien valtakunnallisten päivälehtien yhteenlaskettu levikki olisi Statistan arvion mukaan 1,5 miljoonaa vuonna 2025. (Kirjoitus jatkuu kuvion alla.)

Statistan laskelmassa ovat mukana Bildin lisäksi müncheniläinen Süddeutsche Zeitung, Frankfurtin valtalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung, hampurilainen Die Welt, talouslehti Handelsblatt sekä Berliinissä ilmestyvät vihreä Tageszeitung ja Neues Deutschland, joka oli aikoinaan kommunistisen Itä-Saksan eli DDR:n valtalehti.

Paikallislehtiä myytävänä

Neues Deutschland uudisti toimituksensa Saksan yhdistymisen jälkeen ja muuttui linjaltaan demokratian ja markkinatalouden kannattajaksi. Siitä huolimatta senkin levikki on ollut tasaisessa laskussa vuosisadan vaihteen jälkeen: noin 60 000:sta vuonna 2000 nykyiseen 24 000:een.

Tärkein syy paperilehtien levikin laskuun on uutistarjonnan siirtyminen nettiin ja mobiililaitteiden käytön lisääntyminen. Saksalaiset eivät ole älypuhelinten käyttäjinä lähes niin konservatiivisia kuin luullaan, ja tällä vuosikymmenellä he ovat siis hylkäämässä myös paperille painetut lehdet.

Osavaltioiden valtalehtien ja paikallislehtien tilanne ei ole aivan yhtä synkkä, mutta suunta on selvä. Saksassa on vuodenvaihteesta lähtien seurattu yhden maan vanhimman kustannustalon DuMont Mediengruppe n epätoivoisia yrityksiä päästä irti Kölner Stadt-Anzeigerista ja muista maakuntalehdistään. Myynti lykkääntyi viimeksi heinäkuun alussa ja tietoa on luvassa seuraavan kerran syyskuussa.

Journalismi kannattaa

Uutisten jakelualustan muutos ei sinänsä merkitse katastrofia, jos lehdet onnistuvat luomaan nahkansa verkossa. Menestystarinat ovat kuitenkin harvassa. Verkkosivujen kannattavuudesta ei ole helppo löytää vertailukelpoisia tilastoja, mutta valtakunnallisista sanomalehdistä vain Süddeutsche Zeitungin verkkoversion sanotaan olevan todella kannattava.

Süddeutsche pystytti maksumuurin journalistisille sisällöilleen 2015, ja on pystynyt siitä huolimatta kohta viiden vuoden ajan lisäämään verkossa maksavien asiakkaidensa määrää. Lehti on panostanut erityisesti laatujournalismiin ja tehnyt yhteistyötä muun muassa The New York Timesin ja The Guardinin kanssa.

Süddeutschen suurimpiin journalistisiin voittoihin kuuluu veroparatiisien toimintaa valaisseen kansainvälisen Panama papers -juttukokonaisuuden koordinointi vuonna 2016. Juttusarja paljasti miljardien eurojen veronkiertovyyhden, ja sen ansiosta useat maat ovat onnistuneet keräämään takautuvasti satojen miljoonien eurojen arvosta jälkiveroja.