R-kioskit

Mikko Laitila 9.2.2011 16:58 päivitetty 4.2.2016 11:34

Sanoman saneeraus jatkuu: R-kioskit myyntiin

Johanna Puustinen

Mediayhtiö Sanoman suursiivous jatkuu. Yrityskauppoihin erikoistuneen tietopalvelun Mergermarketin mukaan Sanoma etsii nyt ostajaa R-kioskeille.

Mediayhtiö Sanoman suursiivous jatkuu. Yrityskauppoihin erikoistuneen tietopalvelun Mergermarketin mukaan Sanoma etsii nyt ostajaa R-kioskeille.

R-kioskit ovat osa Sanoman Trade-yksikköä, jota karsitaan nyt kovalla kädellä. Talouselämä uutisoi jo tammikuun alussa, että Sanoma etsii ostajaa Finnkinolle ja Suomalaiselle Kirjakaupalle.

Mergermarketin tietolähteiden mukaan Sanoma etsii ostajaa kioskeille, sillä ne eivät enää ole lehtiin, uutisiin ja oppikirjoihin erikoistuvan konsernin ydintä.

Talousjohtaja Kim Ignatiuksen mukaan Sanoma ei kommentoi huhuja.

”Huhuja liikkuu vaikka kuinka paljon. Me emme näitä kommentoi.”

Aukiolon vapautuminen kurittaa kioskikauppaa

Kioskeilla menee kehnosti. Sanoma-konsernin tänään julkistaman tilinpäätöksen perusteella kioskeilla kävi viime vuonna aiempaa vähemmän väkeä ja kioskitavaran myyntikatteet kapenivat. Koko Trade-yksikön liikevaihto putosi jo toista vuotta peräkkäin ja kannattavuus kutistui viime vuonna kolmanneksen. Kioskiliiketoiminta toi viime vuonna Sanomien Trade-yksikön 825 miljoonan euron liikevaihdosta lähes puolet.

Kauppojen sunnuntaiaukiolon vapautuminen näyttää iskevän R-kioskeihin, jotka ovat joutuneet kaventamaan elintarviketarjontaansa. R-kioski uusi konseptiaan viime vuoden lopulla ja otti take away -ateriat valikoimiinsa.

Käytännössä Sanoma etsii nyt ostajaa lähes kaikille Trade-toimialan yksiköilleen. R-kioskien, Finnkino ja Suomalainen Kirjakaupan myynnin jälkeen yksikköön jää ainoastaan kauppoja palveleva liiketoiminta.

Mergermarketin tietojen mukaan Sanoman neuvonantajana Ärrän irrottamisessa on investointipankki Goldman Sachs, joka ei tietopalvelun mukaan voi kommentoida asiaa.

Tietopalvelun haastattelemat asiantuntijat mainitsevat mahdollisina R-kioskin ostajina kioskiketjuja, kuten norjalaista Reitangruppenia, sveitsiläistä Valoraa ja ranskalaista Lagarderenia. Reitangruppen pyörittää Ruotsissa Pressbyrå-ketjua ja 7-Eleven -ketjua Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Tuleeko Suomeen 7-Eleven?

Mahdollisia ostajia voisivat olla myös vähittäiskauppajätit SOK, Kesko tai ICA, jotkä löytäisivät kenties helpoimmin synergioita oman toimintansa ja R-kioskin kesken.

Listautuminen tai yksikön myynti pääomasijoittajalle ovat tietopalvelun mukaan Sanomalle epätodennäköisiä keinoja irtautua kioskeista, sillä liiketoiminnalla ei ole ainakaan tällä hetkellä uskottavaa kasvutarinaa.

Sanoma ilmoitti jo viime vuonna luopuvansa R-kioskeistaan Venäjällä. Tällä hetkellä R-kioski -ketjuun kuuluu 710 kioskia Suomessa. Näistä 60 prosenttia on Sanoman omistuksessa, loput franchising sopimuksilla yrittäjillä. Kioskeja on myös Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Romaniassa.

R-kioskin irrottamista Sanomista ennakoi sekin, että Rautakirjan toimitusjohtaja Timo Mänty siirtyi marraskuussa Onnisen johtoon. Uutta toimitusjohtajaa ei ole nimitetty.

Sanomien siirrot nopeutuivat vuoden vaihteessa, kun yhtiön johtoon astui Harri-Pekka Kaukonen. Edellinen toimitusjohtaja, Rautakirjaakin pitkään johtanut Hannu Syrjänen jää eläkkeelle ensi syksynä.

Talouslehti Financial Times kertoi viikko sitten, että Sanoma olisi kiinnostunut ostamaan saksalaisen tv-yhtiön ProSiebenin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö