Sanoman liiketulos laski merkittävästi toisella vuosineljänneksellä edellisvuoden vertailukaudesta, mutta säästyi vähällä analyytikoiden ennakoimasta 25 prosentin laskusta.

Sanoman liikevoitto oli 42 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 59,3 miljoonaa euroa. Analyytikoiden ennusteita kokoavan Vara Research -tietopalvelun kokoaman seitsemän analyytikon konsensusennusteena liikevoitoksi povattiin 40,2 miljoonaa euroa.

Neljänneksen liikevaihto laski 246 miljoonaan euroon vertailukauden 260 miljoonasta eurosta. Se alitti huomattavasti Varan kokoaman konsensusennusteen 257,8 miljoonan euron liikevaihdosta.

Yhtiön operatiivinen osakekohtainen tulos oli 0,20 euroa, kun vertailukaudella se oli 0,24 euroa. Lopetetut toiminnot sisältäen se oli 0,20 euroa, edellisvuoden 0,33 eurosta laskien.

Viiden analyytikon ennuste operatiivisesta osakekohtaisesta tuloksesta oli Varan mukaan 0,21 euroa. Sen sijaan Inderes enteili jopa 0,26 euron tulosta.

Osakekohtaiseksi tulokseksi Sanoma raportoi 0,17 euroa, joka laski vertailukauden 0,22 eurosta. Se oli 0,20 euroa lopetetut toiminnot sisältäen, kun vertailukauden tulos oli 0,31 euroa.

Maaliskuun lopussa Sanoma perui ohjeistuksensa koronapandemian epävarmuuden keskellä, eikä puolivuosikatsauksessa muuta linjaansa. Yhtiö kuitenkin enteilee antavansa päivitetyn ohjeistuksen vielä myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Oppimisliiketoiminnan tulos alitti ennusteet

Learning-oppimisliiketoiminnan tulos heikkeni 10 prosentilla 38,7 miljoonaan vertailukauden 43 miljoonasta eurosta ilman PPA-poistoja.

Varan konsensusennusteessa analyytikot olivat ennakoineet Learningin liikevoiton kohonneen 47,8 miljoonaan euroon. Todellinen tulos alitti matalimmankin ennusteen, joka oli 45,8 miljoonaa euroa.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven kertoo katsauksessa, että hollantilaisen oppimateriaali- ja palvelujakelija Iddinkin hankinnan myötä osa tavallisesta toisen vuosineljänneksen oppimateriaalimyynnistä Hollannissa ja Belgiassa on raportoitu konsernin sisäisenä myyntinä tytäryhtiölle.

”Tämä siirsi merkittävän osan raportoidusta myynnistä ja tuloksesta toiselta kolmannelle vuosineljännekselle, kohti lukuvuoden alkua”, Duinhoven toteaa.

Learningin liikevaihto kuitenkin kasvoi 10 prosentilla 115,5 miljoonaan euroon. Analyytikot olivat enteilleet toiminnan liikevaihdon kohentuneen 127,9 miljoonaan euroon.

Median tulos merkittävästi odotettua vakaampi

Sanoman Media Finland -segmentin liikevoitto vajosi merkittävästi analyytikoiden ennusteita vähemmän, vaikka kokikin 17 prosentin laskun.

Medialiiketoiminnan toisen neljänneksen tulos oli 16 miljoonaa euroa, kun se vertailukaudella oli 19,4 miljoonaa ilman PPA-poistoja. Varan konsensusennusteen arvio oli, että liikevoitto vajoaisi 2,9 miljoonaan. Sen kokoamista ennusteista alhaisin povasi jopa 1,3 miljoonan tappiota ja korkeinkin ennuste ylsi vain 7,9 miljoonaan euroon.

Sanoma kertoo Media Finlandin tilausmyynnin kasvaneen toisen vuosineljänneksen aikana varsinkin vahvan digitaalisten tilausten kasvun kautta. Vaikka mainosmyynti on koronapandemian myötä edelleen alhaista, yhtiö ennakoi sen elpyvän vuoden toisella puoliskolla.

Media Finlandin toisen neljänneksen liikevaihto oli 130,9 miljoonaa euroa, joka vastasi lähes analyytikoiden 130 miljoonan euron konsensusennustetta. Se laski 15 prosentilla vertailukaudesta.