Yrittäjyys

Elina Hakola 4.11.2009 09:16 päivitetty 4.2.2016 11:33

Sarjayrittäjä Parkkisen uusin hanke: Oravanpesä

Marko Parkkisen ideoimasta Oravanpesä-hankkeesta syntyy kaksi uutta yritystä, joiden toiminta on täysin avointa.

Sarjayrittäjä Marko Parkkinen lanseeraa tänään uuden projektin. Oravanpesä-hankkeen tarkoituksena on kannustaa suomalaisia yrittäjyyteen. Hankkeessa on mukana työ- ja elinkeinoministeriö sekä kahdeksan muuta kumppanuustahoa.

Marko Parkkisen mielestä Suomessa on vähän kasvuhakuista yrittäjyyttä kahdesta pääsyystä. Ensimmäinen on se, että yrittäjyydellä on leima epäeettisenä toimintana. Toinen syy on suomalaisten traumaattinen suhtautuminen riskinottoon.

Kahdeksan viisasta

Oravanpesän kahta yritystä on perustamassa kahdeksan henkilöä, joista kuudella on aiempaa kokemusta yritystoiminnasta. Yritystaustaiset osallistujat ovat muotoilualan asiantuntija Pirjo Suhonen, myynnin asiantuntija Petteri Laine, kuluttajatutkimuksiin perehtynyt Jaakko Villa, liiketoimintamahdollisuuksiin ja niiden kannattavuuteen erikoistunut Riku Asikainen, liiketoimintakonseptien kehittäjä Pekka Siivonen-Uotila sekä moniyrittäjä ja Oravanpesä-konseptin isä Marko Parkkinen. Lisäksi Oravanpesän mediakumppani Kauppalehti valitsee kaksi yleisöosallistujaa.

– Olen istunut työryhmissä, joissa pohditaan, miten yrittäjyyttä voisi edistää. Lopputulemana on usein se, että joku haluaa kirjoittaa kirjan tai järjestää seminaarin. Paljon viisastellaan, mutta toimeen ei saada tartuttua. Mietin, miten yrittäjyyttä on kommunikoitu Suomen mediassa ja mieleeni tuli Leijonan kita -ohjelma. Se kuitenkin vahvisti viestiä, että sijoittajat vievät yrittäjän rahat, eikä mihinkään ei kannata ryhtyä, Parkkinen sanoo.

Oravanpesä-projektin nimi onkin vastine Leijonan kita -ohjelmalle. Metodit ovat kuitenkin toiset.

Oravanpesän yritykset perustetaan Kurre-campillä marraskuun 23. ja 24. päivä. Osallistujat heittelevät ideoita, äänestävät niistä parhaat, suunnittelevat liiketoiminnan, sopivat panostusten jakamisesta ja lopuksi rekisteröivät yritykset, valitsevat niille hallituksen ja lopulta toimitusjohtajan. Toimialoja ei tiedä kukaan etukäteen.

Projektin kumppaniyritykset ja -tahot pitävät huolen siitä, että kaikki yrityksen strategian toimialueet katetaan. Kumppaneita ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Laurea-ammattikorkeakoulu, Administer, Compass Management Partners, Fondia, OP-Pohjola, Sitefactory, Tilintarkastus Ojala & Tarkela ja Manpower.

Yritysten kirjanpito ja seurantaraatien raportit ovat nähtävillä Oravanpesän nettisivuilla.

– Netissä näkyy esimerkiksi se, miten laskun maksaminen vaikuttaa taseeseen ja tulokseen. Haluamme, että tämä on täysin avointa ja kaikki on selvillä. Yrittäjyydessä ei ole mitään mystistä tai salaista, Parkkinen sanoo.

Hanketta suojelee työministeri Anni Sinnemäki ja Cambridgen yliopiston professori Alan Barrell.

Yleisökin voi osallistua Oravanpesään. Kiinnostuneet voivat pyrkiä yleisöosallistujaksi yritysten perustamisvaiheessa tai kommentoida yritysten toimintaa verkossa. Perustettaviin yrityksiin on myös mahdollista sijoittaa, sillä yritysten omistuspohjasta 10 prosenttia myydään yleisölle.