Savonlinnan kaupunki, alueen yritykset, oppilaitokset ja asukkaat päättivät ryhtyä yhdessä houkuttelemaan kaupunkiin uusia asukkaita. Kevään ajan on ollut käynnissä kampanja, jossa savonlinnalaiset etsivät itselleen uusia naapureita. Savonlinnalaiset ovat tehneet naapurinhakuilmoituksia Saimaalle.fi-sivustolle. Naapurinhakuilmoituksissa savonlinnalaiset kertovat itsestään ja siitä, millaisia naapureita haluaisivat. Heihin voi myös ottaa yhteyttä sivujen kautta.

Naapureita on etsitty myös sosiaalisen median ja mainonnan avulla. Materiaaleissa, muun muassa vapun alla Itä-Savo-lehdessä julkaistussa naamarissa, pääosassa on ollut alueen tunnetuin eläin norppa.

Kampanja huipentuu tänä viikonloppuna Savonlinnassa järjestettävään Superviikonloppuun, jonka yhteydessä mahdolliset tulevat savonlinnalaiset voivat tutustua lauantaina torilla alueen yrityksiin ja samalla Savonlinnaan asuinympäristönä. Saman viikonlopun aikana kaupungissa järjestetään myös useita muita tapahtumia. Tapahtumaviikonlopun aikana kuljetusyhtiö Savonlinja kyyditsee tulijoita ilmaiseksi paikalle bussilla Helsingistä ja Joensuusta.

”Mietimme, että meidän täytyy jotenkin saada ihmiset tulemaan tänne ja näkemään, mistä on kyse. Siitä ajatus naapureiden hakukampanjasta ja leikillisesti sanottuna asukkaiden ryöväämisestä lähti”, Savonlinnan elinkeinojohtaja Janne Weander sanoo.

Hän kertoo, että kampanjan taustalla on alueen yrittäjien tarve saada työvoimaa.

”Tarvetta on monella eri alalla. Töitä olisi esimerkiksi tuotannon työntekijöille, tarjoilijoille ja kokeille, koodareille, lääkäreille, psykologeille, sairaanhoitajille. Kokosimme yrittäjät yhteen ja päätimme tehdä yhteisen rekrytointikampanjan.”

Mukana kampanjassa ovat myös paikallinen vuokrataloyhtiö Savonlinnan Vuokratalot Oy ja ammattiopisto SAMIedu, ja porkkanana työhöntulijoille on tarvittaessa tarjolla vakituisen työpaikan lisäksi koulutus ammattiin ja kolme ilmaista asumiskuukautta vuokra-asunnossa.

Myös Savonlinnan asukkaat haluttiin mukaan kampanjaan.

”Haastoimme kaupunkilaiset tekemään naapurinhakuilmoituksia ja kertomaan, millaisten ihmisten he haluaisivat muuttavan tänne, ja kertomaan samalla, millainen paikka Savonlinna on asua ja elää”, Weander sanoo.

Kampanja lanseerattiin aluksi Savonlinnassa alueellisesti ilmoitusten keräämistä varten. Seuraava vaihe oli valtakunnallinen kampanja, johon kuului radiomainontaa ja sosiaalisen median mainontaa. Savonlinnaan muuttamisesta kiinnostuneet pystyivät olemaan kampanjan nettisivujen kautta yhteydessä alueen työnantajiin.

Alueen työpaikkoja esittelevä kampanjasivu Saimaalle.fi on ollut olemassa keväästä 2018 asti.

Tyypillinen muuttaja tulee läheltä tai pääkaupunkiseudulta

Toritapahtuma ja kiinnostuneiden kuljettaminen sinne ovat kampanjan kolmas vaihe.

Weander kertoo, että Savonlinnaan tyypillisesti muutetaan joko lähialueelta tai pääkaupunkiseudulta. Siksi kampanja kohdistettiin sosiaalisessa mediassa erityisesti niiden alueelle. Ilmaiset bussikyyditkin lähtevät Helsingistä ja Joensuusta.

Kampanjan on tehnyt Savonlinnassa ja Helsingissä toimiva mainostoimisto Hinku.

Pääosan kampanjasta maksaa Savonlinnan kaupunki, ja yrityksillä on pieni osuus. Weander kertoo kampanjabudjetin olevan noin 40 000 euroa.

Tähän mennessä kampanja on Weanderin mukaan sujunut hyvin.

”Pari perhettä on ollut yhteydessä suoraan minuunkin ja kertonut olevansa halukkaita muuttamaan Savonlinnaan. Minulle tulevat yhteydenotot ovat toki vain jäävuoren huippu. Kampanjassa mukana olevat yritykset ovat kertoneet saaneensa paljon tavallista enemmän hakijoita avoimiin työpaikkoihin. Kampanja on myös saanut paljon positiivista palautetta ja luonut Savonlinnaan yhteishenkeä.”

Naapuriksi Savonlinnaan -kampanjassa ovat mukana Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, SAMI-Palvelut Oy, Savonlinnan Vuokratalo Oy, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri, Savonlinja Oy, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Blue Lake Communications BLC Oy, Norelco Oy, Savled Oy, Andritz Oy, eLive Ecosystem Oy, Osuuskauppa Suur-Savo, Savox Communications Oy, Makron Oy, Kodinkulma Oy LKV, Kahvila Alku ja Savonlinnan seurakunta.