Savonlinnan oopperajuhlat esittää ensi kesänä crowdsourcing-periaattella valmistuvan Free Will -oopperan kantaesityksen. Opera by You -nimeä kantava hanke käynnistyi toukokuussa 2010.

Free Will -oopperan valmistelut ovat edenneet siihen pisteeseen, että yli 400 henkeä käsittävän, kansainvälisen ja ilmaiseksi työskentelevän yhteisön seuraava tehtävä on suunnitella oopperan markkinointimateriaali. Haussa ovat oopperan slogan, juliste ja markkinointistrategia.

Yhteisöoopperaa on kehitetty yhdessä mainostoimisto Hasan & partnersin, viestintätoimisto Drumin ja Wreckamovien kanssa.

"Yhteisön tehtävä on miettiä miten oopperaa myydään ja mikä on kohderyhmä. Mainostoimistolla on veto-oikeus, jotta Free Willin markkinointi on linjassa muun oopperajuhlien markkinoinnin kanssa", projektipäällikkö Päivi Salmi kertoo.

Yhteisön jäsenet saavat nimensä tekijäluetteloon, mutta eivät omista tekijänoikeuksia, sillä ne kuuluvat Savonlinnan oopperajuhlille. Yhteistyötä ohjaava, ammattilaisista koostuva "heimoneuvosto" ja lopullinen oopperan tuotetaan ammattilaisesiintyjin voimin, eli normaalilla tuotantokoneistolla. Savonlinnan oopperajuhlat arpovat yhteisön kesken viisi matkapakettia ja lisäksi majoitus- sekä lippupaketteja huomattavin alennuksin.

"Yhteisöön kuuluvat perustelevat mukanaoloaan sillä, että he saavat kokemusta kulttuurin ja taiteentekemisestä. Osa kannattaa ideologiaa vapaaehtoistyöstä", Salmi kertoo.

Helpompi tehdä itse

Yhteisö on tähän mennessä tehnyt oopperan käsikirjoituksen eli libreton, lavastuksen ja puvustuksen. Sävellys valmistuu tammi- ja helmikuun vaihteessa. Seuraavaksi alkaa ohjaussuunnittelu, ja tuotannolliset vaiheet ovat käynnissä.

Ilmaistyövoiman käyttö ei Salmen mukaan laske merkittävästi oopperan tuotantokustannuksia, vaikka esimerkiksi säveltäjän palkkio onkin pienempi. Yhteisön säveltämän osiot kokoaan säveltäjä Markus Fagerudd.

Free Will -oopperan valmistelut ovat yhteisön kanssa sujuneet aikataulussa ja hyvin, mutta välillä työ on ollut luultua vaikeampaa.

"Sävellystyö vaatii musiikillista asiantuntemusta. Markus Fagerudd sanoikin, että olisi ollut helpompi säveltää teos itse kuin parsia eri tekijöiden osasia yhteen", Salmi sanoo.

Free Willin esityskieli on englanti. Käsikirjoitustiimi on ollut pääosin amerikkalainen. Muihin osa-alueisiin tekijöitä on ilmoittautunut lähes maailman joka kolkasta.