Mainostoimisto SEK & Greyn yt-neuvottelut päättyivät tiistaina yhdeksän hengen irtisanomiseen. Lähtijöiden joukossa ovat muun muassa Finnairin palkittuja kampanjoita tehneet Heikki Paatelma ja Jussi Ylävaara sekä Kotipizza-markkinoinnilla mainetta niittäneet Jusa Valtonen ja Juha Saxberg .

Irtisanotut ihmettelevät kohtaloaan.

– Kaikki irtisanotut suunnittelijat olivat sellaisia, joilla on erinomaisia näyttöjä aidosti tuloksekkaasta asiakasyhteistyöstä myös näinä kovina aikoina. Siinä mielessä tulos on aika häkellyttävä, copywriter Jusa Valtonen sanoo.

– Kokosin juuri omaa portfoliotani ja ihmettelen, jos SEKissä on yhdelläkään AD:lla yhtä hyvää pakettia kahden viime vuoden ajalta, sanoo Juha Saxberg, joka on tehnyt paitsi Kotipizzaa myös Expertin ja Fonectan kampanjoita.

Heikki Paatelma puolestaan kertoo odottelevansa parhaillaan "todellisia ja tarkempia perusteita" sille, miksi juuri hänet on valittu irtisanottavaksi.

– Sinänsä neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja olimme koko ajan informoituja tilanteesta.

Potkuja ilman yt:itä

Lähtijät ihmettelevät, miksi SEK & Grey panee tiukassa taloudellisessa tilanteessa juuri palkituimpia osaajiaan pois.

– Suunnittelijoina emme ole aina ajan tasalla numeroiden kanssa, joten olisin arvostanut jotain varoitusta siitä, jos olen tehnyt vaikka pienelle asiakkaalle liikaa ajatustyötä, Saxberg sanoo.

Jusa Valtonen hämmästelee, ettei lähteneille tarjottu tilaisuutta osallistua esimerkiksi uusasiakashankintaan tai muiden asiakkuustiimien tukemiseen.

– Väistämättä tulee mieleen, että tässä on painanut myös muut seikat, kuin ammattitaito tai hyöty talolle ja asiakkaille.

SEK & Grey on vähentänyt väkeä jo ennen yt-neuvotteluja tarjoamalla muutamille ihmisille henkilökohtaisia eropaketteja. Talon ovat jättäneet muun muassa asiakkuusjohtaja Marina Laakso ja digiekspertti Nita Sederholm.

SEK ei ole ainoa, joka on kevään yt-rumbassa irtisanonut alalla mainetta niittänyttä väkeä. Esimerkiksi Bob Helsingin huhtikuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa saivat lähteä AD:t Samuli Harjunpää ja Kimmo Kivilahti sekä strategiajohtaja Petteri Laurikainen .