Helsingin kaupunki ja Torikorttelit kertoivat toukokuun lopulla rakentavansa Senaatintorille valtavan terassialueen.

Nopealla aikataululla toteutettu hanke avautuu kansalaisille tänään keskiviikkona ja jatkaa toimintaansa elokuun loppuun.

”Suomen kesä on kyllä täynnä ironiaa”, naurahtaa Torikorttelien kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

”Olemme painaneet duunia auringonpaahteessa, ja nyt luvataan avajaisiin sadetta kaatamalla. Mutta on siellä varjotkin.”

Kaupunkipuutarhaksi tyylitellyllä torilla on 16 ravintola-alan toimijaa ja asiakaspaikkoja 480. Sateisesta sääennusteesta huolimatta ravintoloitsijat ovat innoissaan hankkeen toteutuksesta.

”Se on niin magee mesta, että ihmiset saattavat tulla viettämään ihan kokonaista iltaa. 16 toimijalla siellä voi kasata itselleen loistavan illallismenuun”, toteaa Murun ja Pastiksen ravintoloitsija ja sommelier Samuil Angelov.

Muru & Pastis – kahden ravintolan yhdistelmäkonsepti – tarjoaa alustavasti päivän risoton ja päivän salaatin sesongin mukaan, mutta ruokalista kehittyy kesän mittaan. Viinitarjonta sen sijaan on alusta asti kattava: neljä samppanjaa, muutama rosé, kahdeksan valkoviiniä ja kahdeksan punaviiniä.

”Meillä on toistakymmentä viiniä, vanhimmat vuodelta 2000. Viini on osa meitä ja osa meidän asiakkaidemme nautintoa”, Angelov perustelee.

En usko sen olevan niinkään tuottoisa bisnes. Työllistämme kuitenkin väkeä.” Pyry Koskimo, ravintoloitsija, Skiffer

Oman konseptinsa tuo Senaatintorille myös Skiffer x Seksico Taco Bar. Lankkupitsoistaan tunnettu Skiffer avasi keväällä yhdessä Seksico Foodsin Ali Toppisen ja Topi Röngän kanssa pop-up-tacobaarin sen Viiskulman-ravintolaan Punavuoreen.

”Meillä on ollut ajatuksena rakentaa food truck (ruokarekka), jossa olisi pizzauuni sisällä, mutta tähän väliin se ei ehtinyt. Tacobaari sai hyvän vastaanoton, joten jatkamme sitä tännekin”, kertoo Skifferin ravintoloitsija Pyry Koskimo.

Liiketoiminnan kannalta kumpikaan ravintoloitsija ei odota Senaatintorin toimipaikoilta merkittävää voittoa, mutta koronakevään läpi sinnitelleille ravintolayrittäjille tori tarjoaa kuitenkin ison mahdollisuuden.

”Pitää olla nöyrä, ei niitä tavoitteita kannata laittaa liian korkealle. Meidän tavoitteemme on se, että työllistämme tämän kautta osan lomautetuista työntekijöistämme”, Angelov sanoo.

Skifferin toimipisteistä kaksi on edelleen suljettuna.

”Torilla on muitakin toimijoita, joten en usko sen olevan niinkään tuottoisa bisnes. Työllistämme kuitenkin väkeä, ja uskon, että tämä on hieno mahdollisuus ihmisille nauttia kesästä tällaisen konseptin kautta”, Koskimo toteaa.

Angelov kertoo, että heinä–elokuun liikevaihdosta on toki toimistolla lyöty vetoa, mutta tuloksia on vaikea kovin pitkälle arvioida.

”Se ei riipu yksin meistä eikä meidän kilpailijoistamme, kun sää ja moni muu asia voivat siihen vaikuttaa. Tuomaan Markkinat, joilla olimme viime vuonna joulun alla, antaa jonkinlaista kuvaa, mutta se on hyvin vahvasti turisteihin painottuva tapahtuma. Nyt turistit loistavat poissaolollaan.”

Ravintoloitsijat pitävät torikattausta kuitenkin uudenlaisena kesänähtävyytenä, josta voivat nauttia sekä helsinkiläiset että ulkopaikkakuntalaiset. Jatkossa konseptista voi tulla pysyvä osa Helsingin kesää.

Helsingin kaupungin toimet ravintola-alan tueksi ovat saaneet kiitosta, mutta alan tilanne on edelleen valtakunnallisesti heikko.

”Senaatintori on osoitus siitä, että ravintoloille haetaan mahdollisuuksia selviytyä. Ravintola-alalla menee kuitenkin vielä huonosti, ja korona puree pahasti”, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa.