Helsingin Senaatintorin joulukuusi kaadettiin torstaiaamuna, mutta tällä kertaa puu ei päädy kokonaan hakkeeksi, vaan osa siitä kierrätetään tonic-vedeksi.

Kun kaupungin työntekijät saapuivat kaatamaan kuusta aamuvarhaisella, paikalla oli myös virolainen juomayrittäjä Maarit Pöör.

Hän pureskeli kuusen oksia ja maistoi Helsingin joulupuussa erilaisia vivahteita kuin Viron puissa.

”Kitkeriä sitruksen makuja löytyy teidän kuusessa todella paljon”, Pöör sanoo.

Senaatintorin joulukuusi oli tullut Helsingin Vesalasta, missä se oli kaupungin mukaan kasvanut liian suureksi omakotitalon tontille.

Vuosi sitten Pöör valmisti alkoholitonta kuusijuomaa ensimmäisen kerran Saarenmaalla sijaitsevan Kuressaaren kaupungin joulukuusesta.

”Saarenmaalla ilmasto on pehmeämpi. Raaka-aineen maussa pehmeät ja pyöreät sävyt ovat enemmän esillä.”

Makuun vaikuttaa myös maaperä mineraaleineen.

Tänä vuonna Pöörin perustama saarenmaalainen Lahhentagge-juomayhtiö aikoo valmistaa tonic-vesiä Kuressaaren, Helsingin ja Loviisan joulukuusista sekä Pärnua joulunpyhinä koristaneesta harmaapihdasta.

Senaatintorin kuusenoksia Pöör pakkasi mukaansa pienen pakettiautollisen verran yhdessä puolisonsa, Lahhentaggen viestintää ja markkinointia hoitavan Tarmo Virkin kanssa.

Normaalisti HSY toimittaa pääkaupunkiseudun joulukuuset haketettavaksi. Haketta voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa. HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen kertoo, että lisäksi osa kuusista viedään jätevoimalaan energiantuotantoon.

Lahhentaggen Viroon viemät oksat sen sijaan murskataan neulasineen ja niistä uutetaan tonic-vettä. Valmistus kestää useamman kuukauden. Juomat saavat makua myös kardemummasta ja sitruunasta.

Pakettiautollisesta oksia syntyy kymmeniätuhansia pulloja juomaa.

”Tuhanteen litraan menee suunnilleen 14 kiloa oksamurskaa”, Pöör sanoo.

Kunkin kaupungin nimikkojuomaa on tarkoitus tuoda myyntiin erityisesti kyseiselle paikkakunnalle lähiympäristöineen. Yhtiö toivoo Helsingin kuusijuomasta vauhtia Suomen markkinoille tulossa.

Kuusitonicia voi nauttia joko sellaisenaan tai esimerkiksi ginin kanssa, Tarmo Virki kertoo.

Juoma sopii myös alkoholittomien drinkkien valmistukseen. Virkin mukaan alkoholittomuus on kasvava trendi Euroopan baareissa.

Kuusijuomista odotetaan kasvua

Pöör perusti Lahhentagge-yrityksen vuonna 2016. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 80 000 euroa, ja sen odotetaan tänä vuonna tuplaantuvan. Kuusijuomat muodostavat nykyään yli puolet Lahhentaggen tuotannosta.

Alun perin idean taustalla oli Pöörin toive käyttää juomanvalmistuksessa pois heitettäviä joulukuusia.

Aluksi ongelmana oli, että sisätiloissa pidetyt pienet kotijoulukuuset ehtivät kuivua liikaa joulun aikana, jolloin ne eivät enää sovi juomien raaka-aineeksi. Sitten Pöör keksi, että ulkoilmassa pidetyt suuret joulukuuset säilyvät viileässä paremmin ja sopivat siksi myös juomiin.

Pöör aikoo testauttaa Helsingin keskustassa esillä olleesta joulukuusesta otetun näytteen laboratoriossa varmuudeksi raskasmetallien varalta. Näin testattiin vuotta aiemmin myös Kuressaaren joulukuusi, josta raskasmetalleja ei löytynyt.

Lahhentaggen Kuressaaren Kuusi -tonic voitti viime vuonna useita palkintoja, ja sitä on nyt myynnissä viidessä maassa.