Vaateketju Seppälä on mukana suomalaisessa innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla. Selluloosan liotusmenetelmällä käytetyistä puuvillatekstiileistä tehdään uutta kuitua muotiteollisuudelle.

The Relooping Fashion Initiative -projektin vaatekeräys käynnistyy Seppälän pääkaupunkiseudun kahdessatoista myymälässä tänään maanantaina.

Keräyspisteet ovat Jumbossa, Forumissa, Itäkeskuksessa, Sellossa, Tikkurilassa, Lohjalla, Klaukkalassa, Columbuksessa, Keravalla, Nummelassa, Koivukylässä ja Porvoon Taidetehtaalla. Vaatteita kerätään 17. tammikuuta saakka. Kuluttajat voivat tuoda vaatekeräykseen vanhoja vaatteitaan.

Vaatteista valmistetusta kierrätetystä kuidusta Seppälä valmistaa uuden malliston, joka tulee myyntiin Seppälöihin loppuvuonna 2016.

Vähemmän poltettavaksi joutuvaa vaatejätettä

The Relooping Fashion Initiative -hankkeen tavoitteena on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin "suljettu kierto". Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate käytetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen.

Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista menee jätevoimaloissa poltettavaksi ja siten poistuvat kierrosta.

"Nykyinen toimintatapa poistotekstiilien osalta ei ole kiertotalouden idean mukainen. Haluamme olla mukana rakentamassa Suomeen uutta toimintamallia", sanoo Seppälän kehityspäällikkö Erica Adlercreutz tiedotteessa.

"Projektin onnistuminen on tärkeää ympäristön kannalta. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä, lisäksi viljelyssä käytetään paljon ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kun uusien vaatteiden raaka-aineena käytetään vanhoja tekstiilejä, säästämme luontoa ja vähennämme tekstiilijätettä."

Seppälän mukaan keräykseen voi tuoda puuvillaisia farkkuja, housuja, t-paitoja, toppeja ja kesämekkoja. Myös puuvillaiset liinavaatteet, pöytäliinat ja pyyhkeet otetaan vastaan. Huonokuntoiset ja reikäisetkin puuvillat kelpaavat. Tekstiileissä voi olla myös tahroja, kunhan vaatteet ovat puhtaita.

Kuidut valmistetaan Valkeakoskella

Ympäristöhuoltoalan yritys Suez (ent. SITA) kuljettaa myymälöissä kerätyt vaatteet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskus lajittelee vaatteet.

Ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet toimitetaan myytäväksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Varat käytetään ympäristö- ja työllisyystyöhön.

Kierrätyskeskukselle kelpaamattomat vaatteet pääsevät jatkokäsittelyyn The Relooping Fashion Initiative -projektin puitteissa.

Ensin vaatteista poistetaan napit, vetoketjut ja muut ei-puuvillaiset osat. Seuraavaksi materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi. Selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat, joista Seppälä luo uuden malliston.

"Projektissa olemme lisäksi mukana selvittämässä, miten poistotekstiilin suljetun kierron voisi järjestää Suomessa siten, että se tuottaisi Suomeen kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja", Adlercreutz kertoo.