Shanghaissa voi kurkata vaatekaupan tulevaisuuteen. Kiinalaisen Urban Revivon myymälä isossa ostoskeskuksessa on miellyttävän väljä, sillä vaaterekeillä on vain yksi kappale kutakin vaatetta.

Rekin yläpuolella on suuri näyttö, ja henkaria rekistä nostamalla näytölle pelmahtaa tietoja vaatteesta ja kuvia kyseistä vaatetta esittelevästä mallista, selittää teknologian kehittäneen Great Reality Technologyn eli GRT:n yksi perustaja Zhuang Jia.

Jos vaate miellyttää, voi kännykkään ladattavasta sovelluksesta katsoa, mitä kokoja vaatteesta on jäljellä, ja tilata toivotut koot sovituskoppiin.

”Tällaisia liikkeitä on nyt Shanghaissa yksi ja koko Kiinassa kuusi”, Zhuang kertoo teknologian käytöstä.

Sovituskoppiin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse mennä. Asiakkaat voivat nimittäin skannata vartalonsa, minkä jälkeen sovellus näyttää kännykän ruudulla, miltä vaate asiakkaan päällä näyttäisi.

Skannaus tehdään sovituskopissa, jossa mittoja ottaa yksi kamera ja 12 sensoria. Tätä varten asiakkaan pitää olla kuvissa kireissä alusvaatteissa.

Kun tiedot ovat tallessa, ohjelma voi suositella asiakkaalle sopivaa kokoa kustakin vaatteesta.

Tulevaisuudessa asiakas voi myös saada kuvan itsestään kiinnostavassa vaatteessa rekkien yläpuolella oleviin näyttöihin. Teknologiaa kehitetään parhaillaan, ja se nojaa kasvojen tunnistukseen.

Entä data? Kaikki skannatut kuvat jäävät GRT:n haltuun, mutta Zhuangin mukaan asiakkailla on mahdollisuus leikata kuvista päänsä pois, jotta heitä ei tunnista.

Suomeenko myös?

Toistaiseksi järjestelmä on käytössä kuudessa liikkeessä Kiinassa. Perustaja Zhuangin mukaan ensi vuonna systeemi voidaan ottaa käyttöön 30–40 Urban Revivo -liikkeessä Kiinassa. Suurempaa kasvua voi olla tiedossa Japanissa, missä GRT neuvottelee järjestelmän käytöstä 2 000 vaateliikkeessä.

Suomalaisten kannalta kiinnostavaa on, että GRT kertoo keskustelleensa teknologiasta myös suomalaisen Stockmannin kanssa.

”Stockmannille voisimme ehdottaa vaikka tämän check out -koneen käyttöönottoa”, Zhuang sanoo.

Hän viittaa laitteeseen, jolla maksu hoidetaan. Kaupassa ei ole kassaa, ja ostettavat vaatteet ladotaan eräänlaiseen koriin, josta laite tunnistaa ne. Maksu hoituu skannaamalla.

Stockmannin mukaan yritys katselee monenlaisia mahdollisuuksia asiakaskokemuksen parantamiseen ja prosessien tehostamiseen, ja GRT on yksi tarkastelluista vaihtoehtoista. Sopimusta yhteistyöstä ei kuitenkaan ole.

GRT tähyilee muutenkin Suomeen. Se avasi ensimmäisen Euroopan-toimistonsa, siis Euroopan pääkonttorin, viime kesänä Helsinkiin. Tällä hetkellä yrityksellä on Suomessa yksi työntekijä.

”Työntekijä luo nyt kontakteja brändeihin ja ostoskeskuksiin ja tekee markkinatutkimusta”, Zhuang kertoo.

Lisäksi GRT:n pitää rakentaa uusi tietokanta Euroopassa ja selvittää yksityisyydensuojan järjestämistä. Tässä auttavat esimerkiksi paikalliset lakimiehet. Zhuangin mukaan yhtiön politiikasta tulee tässä mielessä Euroopassa erilainen kuin Kiinassa.

Tekniikka lisää kauppaa ja vähentää kuluja

GRT:n teknologia vähentää yrityksen mukaan kaupan henkilöstökuluja ja lisää myyntiä. Shanghain mallikauppa on tavallista pienempi, ja sitä ei voi Zhuangin mukaan verrata suoraan Urban Revivon keskimääräisiin myymälöihin.

”Jos vertaisimme tätä myymälöiden neliömetrien mukaan, myynti olisi kaksinkertaista tavalliseen myymälään nähden”, hän sanoo.

Jos kyseessä olisi tavallinen Urban Revivo -myymälä, työntekijöitä olisi kuusi tai seitsemän, mutta nyt heitä on kolme.

Perustajan mukaan GRT:n teknologian idea syntyi rakkaudesta shoppailuun. Zhuang on opiskellut autoihin liittyvää insinööritekniikkaa Kiinassa ja tietojenkäsittelytiedettä Britanniassa. Kiinaan palattuaan hän kuitenkin tahtoi tehdä jotakin luovaa ja aivan omaa.

”Ostan kaikki vaimoni vaatteet ja voin kuluttaa kymmenen tuntia shoppailemalla”, Zhuang kertoo. Tästä huolimatta hänkään ei aina onnistunut löytämään parhaita mahdollisia vaatteita.

”Halusin keksiä tähän ratkaisun”, Zhuang kertoo. Hänen lisäkseen yritystä oli perustamassa kaksi muuta ihmistä.