Innokkaat Instagramin käyttäjät ja sosiaalisen median vaikuttajat ovat löytäneet uuden, upean poseerauspaikan: myrkyllisen tekojärven, jossa uiminen voi aiheuttaa vakavaa ihottumaa.

”Siperian Malediiveiksi” kutsuttu tekojärvi sijaitsee lähellä Novosibirskin kaupunkia Venäjällä. Järven suosion taustalla on sen kuvauksellisen turkoosi väri.

Järvi nousi ilmiöksi sosiaalisessa mediassa, kun paikallinen valokuvaaja julkaisi kuvan naisesta järven rannalla. Bloombergin mukaan järvellä on käynyt tuhansia ihmisiä ihastelemassa paikkaa ja jakamassa kuvia omiin sosiaalisiin medioihinsa. Instagram-tähtien lisäksi järvi on muun muassa hääparien suosiossa, ja paikalle järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Selfieiden ottamiseen tekojärveä ei kuitenkaan ole rakennettu, vaan kyseessä on kaatopaikka läheiselle lämpövoimalaitokselle ja sen tuhkajätteelle, kertovat muun muassa Bloomberg ja The Guardian. Vesi voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Tieto veden laadusta ei ole hidastanut innokkaita Instagramin käyttäjiä selfien ottamisen lisäksi muun muassa uimasta järvessä. Instagramista löytyy kesäisiä kuvia ihmisistä suppailemassa ja kellumassa turkoosissa vedessä.

Kävijöiden määrä on kasvanut niin isoksi, että lämpövoimalaitoksen omistava venäläinen energiayhtiö Siberian Generating Company on joutunut pyytämään ihmisiä välttämään järveä ja erityisesti siinä uimista ja veden juomista. Tiedotteessaan yhtiö kuvailee järveä ja järven ympäristöä vaaralliseksi, verraten järven ympärillä kävelyä ampumaradalla kävelyyn. Yhtiö pyytää ”selfieitä jahtaavia ihmisiä olemaan putoamatta järveen”.

Tiedote vaikutti kuitenkin vain lisäävän kiinnostusta järveen, joten Siberian Generating Company myös sulki järvelle johtavan tien. Tämäkään ei riittänyt, ja viime viikon perjantaina yhtiö ilmoitti asettavansa järvelle ympärivuorokautisen vartioinnin kaitsemaan täydellisen Instagram-kuvan etsijöitä.