Brittiläisen maailman suurimman mainos- ja markkinointialan yrityksen WPP :n toimitusjohtaja Sir Martin Sorrell jättää tehtävänsä. WPP tiedotti huhtikuun alussa aloittavansa selvityksen väitteistä, joiden mukaan Sorrell oli väärinkäyttänyt asemaansa ja yhtiön varoja.

Asianajotoimisto Wilmerhale teki selvityksen, jonka tuloksia ei kerrota julkisuuteen. WPP:n mukaan ilmi ei tullut väärinkäytöksiä, joiden suuruus vaikuttaisi merkittävästi yhtiöön. Syrjään jättäytyvä 73-vuotias Sorrell saa sopimuksensa mukaisesti eläkkeelle jäämistä vastaavat edut, yhteensä 23 miljoonaa euroa seuraavan viiden vuoden aikana.

Sorrell osti vuonna 1985 osuuden ostoskoreja valmistavasta Wire and Plastic Products -yrityksestä, ja kasvatti siitä aggressiivisilla yritysostoilla maailman suurimman mainosalan yrityksen. WPP:llä työskentelee 200 000 työntekijää 400 eri mainostoimistossa 112 maassa. WPP:n liikevaihto viime vuonna oli 17 miljardia euroa.

Sorrell lyötiin ritariksi vuonna 2000. Hän on ollut viime vuosina Britannian parhaiten palkatuimpia yritysjohtajia. Vuonna 2016 Sorrell sai palkkaa ja palkkioita noin 55 miljoonaa euroa, mikä oli eniten Britannian suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista.

The Guardianin arvion mukaan viime vuonna Sorrell tienasi 15–17 miljoonaa euroa. Taustalla ovat yhtiön tuloksen heikkeneminen sekä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkojen yleisempi hillitseminen Britanniassa niiden kerättyä paljon negatiivista julkisuutta.

Sorrell on johtanut yhtiötä pitkään itsevaltaisesti, ja WPP:n seuraavalla toimitusjohtajalla ei todennäköisesti tule olemaan vastaavaa valtaa yhtiössä. WPP:n asema mainos- ja markkinointialalla on viime vuosina kärsinyt myös Facebook in ja Google n muuttaessa alaa ja sen ansaintamalleja.