Verotuettuja työsuhde-etuja tarjoava Smartum luopuu kokonaan muovisista maksukorteistaan vuoden 2020 lopussa. Sähköisillä Smartum-eduilla maksaminen siirtyy SmartumPay-mobiilisovellukseen.

Vuoden 2021 alusta alkaen Smartumin maksukortit eivät enää toimi maksuvälineinä Smartum-verkostoon kuuluvien palveluntarjoajien toimipisteissä. Muutoksella yhtiö haluaa edistää muovitonta tulevaisuutta ja parantaa samalla asiakaskokemusta.

”Asiakkaamme ovat toivoneet helppokäyttöistä mobiilimaksua, ja kehitimme viime keväänä SmartumPay-sovelluksen tähän tarpeeseen. SmartumPaylla työsuhde-edut kulkevat kännykässä ja ovat siten lähes aina mukana. Maksamisen lisäksi sovelluksesta voi näppärästi tarkistaa käytettävissä olevien etujen määrän ja voimassaoloajan, joten edut tulee varmasti käytettyä ajoissa”, sanoo Smartumin johtaja Suvi Widgren.

Widgren kertoo M&M:lle, että mobiilisovelluksesta on vajaassa vuodessa saatu niin hyviä kokemuksia, että Smartum uskaltaa nyt luopua muovikorteista kokonaan.

Vauhdittaakseen maksamisen siirtymistä mobiiliin Smartum lahjoittaa jokaisesta 15.1.–15.2.2020 SmartumPay-mobiilisovelluksella tehdystä maksusta 10 senttiä John Nurmisen Säätiölle Itämeren suojeluun.

Digitaalisuus on tätä päivää

Esimerkiksi Smartumin kilpailija ePassi perustuu jo kokonaan digitaaliseen maksamiseen ja kulkee käyttäjiensä mukana puhelimessa eikä lompakossa.

”Valehtelisin, jos sanoisin, ettei se olisi vaikuttanut lainkaan. Smartum täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja on ollut koko markkinan avaaja, mutta tietyissä asioissa olemme jääneet vähän jalkoihin. Digitaalisuus on tätä päivää, ja meidän pitää rohkeasti mennä sitä kohti”, Widgren sanoo.

”On upeaa, miten ePassi on tullut markkinaan puhtaasti digitaalisena toimijana. Heillä ei ole historian taakkaa. Historia antaa meille paljon kokemusta, mutta kun lähdetään muuttamaan perinteistä toimintaa digitaaliseksi, muutos ei ole koskaan helppo”, hän jatkaa.

Widgren tunnustaa, ettei Smartum ole tähän mennessä ollut mikään vahva digitaalinen toimija.

”Olemme lähteneet perinteisistä seteleistä, ja sitten niiden rinnalle on tullut kortti ja nyt mobiili. Tämä on meille iso muutos, ja pystymme samastumaan siihen, millaisissa muutoksissa elävät monet suomalaiset yritykset, jotka muuttavat perinteistä toimialaansa digitaaliseksi. Olen ylpeä siitä, mitä olemme nyt lyhyessä ajassa saaneet aikaiseksi.”

Muutos koskee noin 250 000:ta kortin käyttäjää

Smartumin muovisia maksukortteja käyttää tällä hetkellä noin 250 000 työntekijää, joille työnantajat tarjoavat sähköisiä Smartum-etuja. Eduista lounas-, liikunta- sekä liikunta- ja kulttuurietua voi vielä tällä hetkellä käyttää Smartumin maksukortilla. Vuonna 2019 korteilla tehtiin yhteensä 1,3 miljoonaa maksua.

Smartum kertoo, että mobiilisovelluksen myötä työnantajat säästävät kustannuksissa, kun heidän ei tarvitse tilata työntekijöille maksukortteja, ja palveluntarjoajat puolestaan säästävät transaktiokuluissa. Asiakkaat myös saavat edut aiempaa nopeammin käyttöönsä, kun korttia ei tarvitse odotella.

”Säästöä kertyy etenkin asiakkaille, mutta samalla Smartumin työntekijöiden aikaa vapautuu asiakkaalle enemmän lisäarvoa tuovien digitaalisten palveluiden kehittämiseen”, Widgren sanoo.

Smartumin palveluntarjoajaverkostossa on yhteensä 22 000 toimipistettä. Vuoden loppuun mennessä kaikki verkoston palveluntarjoajat vastaanottavat SmartumPay-maksuja.

Widgrenin mukaan mobiilimaksujen vastaanottaminen ei vaadi palveluntarjoajilta teknisiä hankintoja.

”Ennemminkin pitää vain oppia luottamaan mobiilimaksamiseen ja kouluttaa henkilökunta. Se, miten yrittäjät haluavat lyödä mobiilimaksut kassaan, on heidän itse ratkaistavissaan, mutta meidän järjestelmästämme pääsee helposti katsomaan päiväraportin, eikä integraatiota kassajärjestelmiin tarvita”, hän sanoo.

Perinteisillä seteleillä on yhä vahva kannattajakuntansa

Korteista luopuminen on Smartumille myös selkeä arvovalinta.

”Puhtaan luonnon merkitystä meidän jokaisen hyvinvoinnille ei voi kiistää. Hyvinvointia edistävänä yhtiönä koemme siis luonnolliseksi edistää myös vihreitä arvoja. Meillä onkin ollut peiliin katsomisen paikka. Muovikorteista luopumisen jälkeen tartumme muihin liiketoimintamme osa-alueisiin, joissa voimme parantaa ympäristöystävällisyyttä”, Widgren lupaa.

Hän kertoo, että paperisista seteleistä luopumisesta ei ole tehty päätöstä, mutta niidenkin vuoro tulee jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä setelitoiminnasta kertyy noin 40 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

”Toki myös paperisten seteleiden painamisesta ja lähettelystä syntyy ympäristövaikutuksia, mutta emme ole tehneet niistä vielä mitään päätöstä. Haluamme keskustella asiakaskuntamme kanssa, sillä tietyt asiakkaat haluavat yhä kovasti pitää seteleistä kiinni. Suosittelemme kuitenkin työnantajille digitaalisia ratkaisuja, jotka myös tuovat läpinäkyvyyttä etujen käyttöön. Myös työntekijä voi helposti seurata etujen käyttöä mobiilisovelluksesta, jota edelleen kehitämme jatkuvasti. Esimerkiksi ihan näinä päivinä sovellukseen tulee uutena ominaisuutena karttahaku. Tällaisia hyötyjä ei seteleissä ole.”

Syyskuussa 2018 Smartumin johtajana aloittaneen Widgrenin mielestä on kiinnostavaa päästä käsiksi konkreettiseen muutokseen.

”Melkein miljoona suomalaista kuuluu Smartum-etujen piiriin. On hienoa pystyä kantamaan kortensa kekoon ympäristönkin hyväksi”, hän sanoo.

John Nurmisen Säätiössä Smartumin päätös ja lahjoituskampanja otettiin vastaan ilahtuneesti.

”Smartum on kehittänyt fiksun tavan vähentää muovin käyttöä omassa toiminnassaan. Olemme iloisia siitä, että muovittomaan vaihtoehtoon siirtyminen on myös kytketty Itämeren suojeluun”, John Nurmisen Säätiön varainhankintajohtaja Erkki Salo sanoo tiedotteessa.

Juttua muokattu 14.1. kello 9:44: korjattu sitaatti muotoon ”kuuluu Smartum-etujen piiriin”.