Solita n Helsingin toimisto muutti tänään Kauppatorin tuntumaan historialliseen Amanda-taloon osoitteeseen Eteläesplanadi 8. Uudet tilat ovat noin 600 neliötä suuremmat kuin aiemmat Alvar Aallon kadulla.

”Emme saaneet vanhoista tiloista sitä mitä haluttiin eli monimuotoisuutta”, Solitan henkilöstöpäällikkö Teemu Sevon kertoo M&M:lle.

Sevon sanoo, että uusiksi tiloiksi oli ehdolla useampikin kohde. Vuonna 1884 valmistunut 3250 neliön arvokiinteistö osoittautui yllättäen monimuotoisimmaksi.

”Sieltä löytyi erilaisia mahdollisuuksia, kuten korkeaa tilaa ja atrium-sisäpiha. Samaan aikaan se sopii perinteiseen toimistorakentamiseen hyvin ja historiallisella talolla on myös tarinansa, mikä kiehtoo ja inspiroi luovan työn tekemistä”, Sevon kertoo.

Lisää pieniä vetäytymistiloja

Uudet tilat remontoitiin Amandan kolmeen ylimpään kerrokseen henkilöstön toiveiden mukaisesti. Seiniä ei arvokohteessa tarvinnut purkaa urakalla, sillä avokonttorimaisuudesta haluttiin luopua.

Erilaisten neuvottelu- ja vetäytymishuoneiden määrä on kolminkertaistettu ja vastaavasti avokonttoritilaa vähennetty. Yhdelle tai kahdelle hengelle tarkoitettuja rauhallisia työtiloja on uusissa tiloissa enemmän.

”Meillä oli 80-120 ihmistä 6-7 workshopissa, ja niissä nousi esille erityisesti rauhan korostuminen. Vetäytymistiloja haluttiin enemmän samoin mahdollisimman paljon piirtotilaa, eli valkotaulujen määrä haluttiin maksimoida.”

Toisaalta hiljaisten tilojen vastapainoksi on tehty yli 10 hengelle tarkoitettuja tiloja, joissa saa olla äänekäs.

Avokonttoritiloja vähennettiin, koska Sevonin mukaan niillä ei ole saavutettu väitettyjä hyötyjä eli ne eivät ole toimineet kommunikaation tehostajina. Sen sijaan jokaiselle tiimille on haluttu luoda kotipesämäisyyttä. Tiloihin muuttaa 300 solitalaista, jotka ovat liiketoiminnan, palvelumuotoilun, data-analytiikan, ohjelmistokehityksen ja pilvipalveluiden asiantuntijoita.

Pelihuoneessa kokoontuvat harrasteryhmät

Työskentelytilojen lisäksi tiloissa on vapaamuotoisempaan toimintaan tarkoitettuja huoneita. Pelihuone on ristitty kabinetiksi, ja sinne on sijoitettu pleikkarit ja seurapelit.

”Meillä on esimerkiksi NHL-pelissä firman sisäinen liiga ja muun muassa Rocket League -yhteisö. Seurapelejä voi pelata vaikka kahvihuoneessa.”

Pelihuonetta ei ole tarkoitettu tehokäyttöön työajalla, vaan harrasteryhmät kuten lautapelikerho ja leffakerho käyttävät pelihuonetta työajan jälkeen. Huoneessa on myös valkokangas ja videotykki. Solitalaisten käytössä ovat myös uima-allas ja saunatilat, täysin remontoitu kuntosali sekä päiväunihuone.

”Se oli hauska yksityiskohta, josta esitettiin useita toiveita. Sehän on tutkittua, että 15 minuutin levon jälkeen aivot käyttäytyvät paremmin”, Sevon kertoo.

Lepohuone on kokeiluasteella ja tulevaisuus näyttää, jääkö se kokeiluksi vai lisätäänkö lepohuoneiden määrää. Lepohuoneen käytölle ei ole vielä asetettu aikarajaa, mutta Sevonin mukaan se samoin kuin muut yhteiset talon säännöt mietitään yhdessä, kunhan henkilöstö on päässyt asettumaan uusiin työtiloihin.

Tammikuussa alkanut muuttoprojekti toteutettiin varsin ripeällä aikataululla. Tilojen suunnittelu, remontointi ja sisustus tehtiin aikataulussa ja Sevonin mukaan budjetissakin on pysytty. Sen suuruutta hän ei kerro.

Toimiston tilasuunnittelusta ja sisustuksesta vastaa sisustusarkkitehtitoimisto Fyra. Tilankäyttöä ja rakentamista on konsultoinut Newsec. Eteläesplanadi 8 kiinteistön omistaa Varma.

Oikaisu 22.8.19 klo 9.16: Teemu Sevonin titteli ei ole henkilöstöpäällikkö vaan HR Manager.