Suomalaisen sometoimisto Kurion ja Cannes Lions -organisaation yhteinen tutkimus osoittaa somemarkkinoinnin tulleen valtavirtaan. Kurio ja Cannes Lions tarkastelivat 673 voittanutta kampanjaa, joista 76 prosentissa sosiaalinen media oli olennaisena osana.

Tutkimus tehtiin kuudennen kerran. Se pyrkii valottamaan strategisia ja taktisia valintoja maailman menestyneimpien somekampanjoiden takana.

”Keskeisimpiä havaintoja, joita näiden vuosien aikana olemme yli 3 600 Lions-voittajista löytäneet, on altruismin voima osallistajana”, kommentoi tutkimuksesta vastannut Kurion luova johtaja Jari Lähdevuori.

Lähdevuoren mukaan osallistaminen kuuluu somemarkkinoinnin keskeisiin tavoitteisiin. Sen avulla saadaan aikaan vuoropuhelua. Lisäksi algoritmien kautta on mahdollista saada lisää näkyvyyttä.

”Ihmisten auttamisen haluun vetoaminen on todennäköisin menestysresepti niin kansalaisjärjestöille kuin kaupallisille toimijoille”, kiteytti Lähdevuori Kurion julkaisemassa tiedotteessa.

Osallistamista tutkitaan Kurion sosiaalisen brändin viitekehyksen kautta, jossa inhimilliset motivaattorit on jaettu seitsemään eri ulottuvuuteen. Altruismiin vetosi ennätykselliset 45 prosenttia voittajista. Muita tämän vuoden Cannes Lions -voittajissa korostuneita motivaattoreita olivat itsensä viihdyttäminen ja uteliaisuus.

Botit olivat merkittävä esiintulo tämän vuoden Cannes Lionsissa. Useimmissa toteutuksissa alustana toimi Facebook Messenger, yleensä kampanjan pääkanavana.

”Olemme nähneet nyt chatbotien ensimmäisen sukupolven. Hyvä esimerkki tästä on Kurion suunnittelema Cannes Lions -chatbot, joka tarjosi festivaalikävijöille vinkkejä ja pientä viihdettä festivaalien aikana. Yhä useampien markkinoijien lähtiessä mukaan tulemme varmasti näkemään innovatiivisia, täysin ennennäkemättömiä käyttötapoja”, ennustaa Kurion toimitusjohtaja, tekoälystä väitöskirjansa tehnyt Tommi Opas.

M&M