Republikaanisenaattori Josh Hawley esitteli tiistaina lakiehdotuksen nimeltä Social Addiction Reduction Technology Act tai SMART Act.

Lakiesitys aikoo "estää sosiaalisen median yhtiöitä harjoittamasta käytäntöjä, jotka hyväksikäyttävät ihmisten psykologiaa tai aivojen fysiologiaa vähentääkseen valinnanvapautta".

Lakiesitys myös vaatii, että sosiaalisen median yhtiöt toimivat vähentääkseen internetriippuvuuden ja psykologisen hyväksikäytön riskejä, kertoo Techspot.

Käytäntöihin, joista lakiesityksessä puhutaan, kuuluvat toiminnot, jotka houkuttelevat käyttäjiä katsomaan päivityksiä pidempään, kuin he tavallisesti katsoisivat.

Kieltolistalla olisivat ainakin päättymätön syöte, palkinnot sitoutumisesta ja sisällön automaattinen soittaminen tai lataaminen. Asioiden hyväksymiseen ja kieltämiseen käytettävien kuvakkeiden pitäisi myös uuden lain mukaan olla samanlaiset, käyttäen samaa fonttia, kokoa ja muotoa.

Tristan Harris, Center for Humane Technologyn johtaja, todisti kongressin edessä viime viikolla näistä addiktoivista suunnitteluvalinnoista.

"Se toimii samalla tavalla kuin yksikätiset rosvot. Siinä on samanlaisia koukuttavia ominaisuuksia, jotka pitävät ihmiset Las Vegasissa riippuvaisina", Harris kertoi.

"Loppumattomat syötteet toimivat kuin pohjaton lasi. Jos pohjattomaan lasiin vain kaataa viiniä tai vettä, ei tiedä milloin juominen pitäisi lopettaa. Juuri näin tapahtuu loputtomilla syötteillä."

Lakiesitys antaisi sivustoille kuusi kuukautta lain hyväksymisestä tehdä tarvittavat muutokset. Sivustojen käyttäjien pitäisi myös pystyä asettamaan aikarajoituksia. Yhtiöiden pitäisi myös tarjota säännöllisiä raportteja siitä, kuinka paljon sivustoja käytetään kaikilla laitteilla.

Pakolliseksi tulisi myös 30 minuutin aikarajoitus. Käyttäjät voisivat halutessaan ottaa rajoituksen pois päältä, mutta se kytkeytyisi automaattisesti päälle joka kuukauden alussa.