Sosiaalisella medialla on suuri merkitys yrityksen brändille ja maineelle.

BBC:n mukaan niin hakkeri kuin pettynyt asiakas voi negatiivisella somejulkaisulla tuhota luottamuksen yrityksen brändiin jopa minuuteissa.

Sosiaalinen media on välittömin uhka yrityksen maineelle, kertoo maineenhallinnan konsultointiyhtiö Lansons in digitaalinen konsultti Pete Knott.

"Jos sitä ei oteta vakavasti, se voi ja luultavasti tulee vaikuttamaan suoraan yrityksesi taloudelliseen ja kulttuuriseen toimintaan”, Knott kertoo.

Yrityksien suurin uhka sosiaalisessa mediassa on edelleen valeuutiset.

Esimerkiksi toukokuussa Ison-Britannian Metro-pankin osake laski 11 prosenttia, ennen kuin yhtiö sai karistettua sosiaalisessa mediassa levinneet perättömät huhut pankin taloudellisista vaikeuksista.

Valeuutisten uhka ulottuu yritysten ulkopuolelle

Tietoturvayritys Immuniweb in toimitusjohtajan Ilia Kolochenko n mukaan valeuutisten seuraukset voivat mahdollisesti olla paljon suuremmat.

”Hakkerit voivat aiheuttaa valtavia vahinkoja levittäessään valeuutisia sosiaalisessa mediassa. Kuvittele jos joku onnistuisi hakkeroimaan BBC:n ja lähettämään uutisia Iranin pudottamista ydinpommeista. Vaikutukset voisivat olla tuhoisia, varsinkin jos muut uutispalvelut alkaisivat nostaa samaa uutista omille sivuilleen”, Kolonchenko kertoo.

Tuhoja voivat toisaalta aiheuttaa myös täysin totuuteen pohjaavat somepostaukset. BBC:n mukaan vuonna 2016 akkuvalmistaja Samsung SDI :n markkina-arvo laski yli puoli miljoonaa dollaria, kun Elon Musk twiittasi autovalmistaja Tesla n tekevän yhteistyötä Panasonic in kanssa seuraavassa sähköautossaan.

Yritykseltä vaaditaan nopeaa reagointia

Yrittäjiä uhkaavat myös yrityksen nimissä tehtävät huijaukset.

”Luovat roistot hyödyntävät usein isojen yrityksien nimiä tehdessään huijauksia sosiaalisessa mediassa”, Kolonchenko kertoo.

Hänen mukaansa huijarit saattavat esimerkiksi luoda yritykselle asiakaspalvelua varten Twitter-tilin. Asiakkaat, jotka luulevat tilin olevan oikea, närkästyvät, kun yritys ei vastaakaan pyyntöihin selvittää, missä kadonnut tuote sijaitsee.

Toisaalta asiakkaiden oikeat negatiiviset arviot ja palautteet yrityksestä voivat tehdä hallaa yhtiön maineelle.

"Kuluttajat ovat huomanneet sosiaalisen median olevan nopea tapa saada asiakaspalvelua”, kertoo kansainvälisen PR-toimiston FleishmanHillard in sosiaalisen median johtaja Claire Twohill .

Hänen mukaansa tällaisissa tapauksissa yrityksen kannattaa vastata viesteihin mahdollisimman nopeasti.

Yrityksen kannattaa myös valmistautua ikäviin tilanteisiin etukäteen mahdollisimman hyvin, kertoo sosiaalisen median seurantayhtiön Awario n varatoimitusjohtaja Masha Maksimava .

”Maineenhallinnan avain on negatiivisen palautteen käsitteleminen nopeasti, jotta se ei pääse kärjistymään kriisiksi”, Maksimava kertoo.