Google on jälleen julkistanut Suomen haetuimpien sanojen listoja. Yhdeksättä kertaa kerätyissä listoissa näkyy tänä vuonna muun muassa sote, Isis, tosi-tv-ohjelmat ja sosiaalisen median eri palvelut.

Kuluneen vuoden aikana Suomessa tehtiin yli kymmenen miljardia Google-hakua. Näistä yli puolet tehtiin edelleen pöytäkoneilla tai läppäreillä, mutta kansainvälisesti jo yli puolet Googlen hauista tehdään mobiilisti.

"Kuluttajat eivät enää mene verkkoon, vaan he elävät verkossa", kertoo Googlen operatiivisesta toiminnasta vastaava johtaja Hanna Kivelä yhtiön aamutilaisuudessa.

Kivelän mukaan ihmiset koskettavat älypuhelimiaan keskimäärin 150 kertaa päivässä. Näinä mikrohetkinä saatetaan kuunnella jokin musiikkikappale, jakaa jokin uutinen sosiaalisessa mediassa tai tehdä hakuja tiettyihin asioihin liittyen, kuvailee Kivelä.

Mikä ihmeen sote?

Googlen haetuimmat -listat sisältävät haetuimmat- ja trendaavimmat-listoja. Haetuimmat-lista on järjestetty hakumäärien mukaan. Trendaavimmat-listat sisältävät nopeimmin nousseet haut eli ne hakusanat, jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja edelliseen vuoteen verrattuna.

Suomalaisten tekemissä hauissa näkyivät tänä vuonna yhteiskunnalliset puheenaiheet kuten sote, yhteiskuntasopimus, eduskuntavaalit, kansalaisaloite, isis ja Je suis Charlie.

Kaikkien hakusanojen trendaavimmat-listalta löytyy ykkösenä vaalikone ja kuudentena on vaalit 2015. MM jääkiekko 2015 on listalla kolmantena ja Euroviisut 2015 yhdeksäntenä.

Tosi-tv-ohjelmia top 10 -listalta löytyy kolme: Ensitreffit alttarilla, Temptation Island Suomi ja Aatami etsii Eevaa.

Yllättäjänä listalla on nettipeli Agar.io, joka on trendaavimmat-listan kakkosena.

"Agar.io nousi myös kansainvälisillä listoilla, joten voidaan sanoa sen olevan tämän vuoden peli-ilmiö", kertoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Televisio-ohjelmiin liittyvät haut olivat lähes kaikki tosi-tv-ohjelmia. Aiemmin mainittujen suosituimpien ohjelmahakujen lisäksi listalta löytyvät niin Hottikset kuin Maajussille morsian.

Suomalaiset kysyivät Googlelta tänä vuonna ahkerasti "mikä on sote". Mikä on -hakujen trendaavimmat-listalla kysymys on kärjessä. Mikä on yhteiskuntasopimus on listalla kahdeksantena. Some-palveluista kysyttiin mikä on Periscope, Snapchat ja Kik. Myös Isis ja ebola kiinnostivat.

Yhteiskuntaan liittyvissä hauissa sote on listalla sijalla kymmenen, kun ykköspaikkan nappasi vaalit 2015. Yhteiskuntaan liittyvien hakujen trendaavimmat-listalla on myös MV-lehti, omakanta, kansalaisaloite, Isis, Ku Klux Klan, Je suis Charlie ja Sipilän puhe.

Sanni on vuoden henkilö

Suomalaisten haetuin henkilö jo neljäntenä peräkkäisenä vuonna oli tänäkin vuonna Robin. Cheek on tippunut viime vuoden kakkossijalta kolmanneksi ja toiseksi haetuin henkilö on Kim Kardashian. Neljänneksi nousi Vain elämää -ohjelmasta suomalaisille tutuksi tullut laulaja Sanni. Viidenneksi haetuin henkilö on näyttelijä Venla Savikuja.

Jaakko Pihlajan mukaan Sannia voidaan kutsua vuoden henkilöksi, sillä trendaavimmat suomalaiset henkilöt -listalla Sanni on toisena ja trendaavimmat muusikot ja yhtyeet -listalla hän on ykkösenä.

Trendaavimmat suomalaiset henkilöt -listan kärjessä on näyttelijä Minna Turunen. Kolmantena on Maisa Torppa, neljäntenä Roope Salminen ja viidentenä perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Muutama vuosi sitten avokadopasta kiinnosti monia suomalaisia, mutta tänä vuonna trendaavimmat reseptit -listan kärjessä on siemennäkkäri. Kukkakaali oli listalla kahdella reseptillä: kukkakaalipizza oli kakkosena ja paahdettu kukkakaali kahdeksantena. Lehtikaali oli keiton muodossa listan kolmantena.

Suomalaisia kiinnostivat myös kakut: listalta löytyvät naked cake, valkosuklaa-lime-juustokakku ja Nutella-juustokakku.

Googlen listat Suomen haetuimmista ja trending-sanoista löytyvät täältä. Globaalit listat puolestaan löytyvät täältä.