Suoratoistopalvelut

Ville Perttula 7.6.2018 16:12

Spotify siirtyy levy-yhtiöiden tontille – musiikkipalvelu tekee sopimuksia indie-artistien kanssa

Spotify

Spotify lupaa 50 prosenttia tuotoista artisteille. Artistien ei tarvitse luovuttaa kappaleiden oikeuksia kokonaan Spotifylle.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify yrittää nyt peliliikettä, joka saattaa koitua eduksi lähes kaikille muille paitsi levy-yhtiöille.

Billboardin mukaan Spotify neuvottelee suorista sopimuksista indie-artistien kanssa. Artisteja edustaville manageritoimistoille on luvattu jopa satojentuhansien dollareiden ennakkomaksuja, mikäli he saavat artistiensa taivuteltua lisensoimaan kappaleensa suoraan Spotifylle kulkematta perinteistä levy-yhtiöreittiä.

Spotifyn suoraan hankkimista kappaleista artisteille luvattaisiin reilu osuus tuotosta, 50 prosenttia. Levy-yhtiöille tilitettävä osuus on tällä hetkellä suurempi, 54 prosenttia, mutta artisti itse saa levy-yhtiön saamasta summasta lopulta vain 20–50 prosenttia. Sopimus siis olisi edullisempi niin Spotifylle kuin artistillekin.

Sopimustarjous vaikuttanee kiehtovalta erityisesti pienille artisteille, sillä Spotifyn nykyisellä rahanjakomallilla tulot valuvat enimmäkseen Taylor Swiftin kaltaisille mega-artisteille – jopa sellaisilta käyttäjiltä, jotka Swiftin musiikkia eivät koskaan palvelusta kuuntelisi. Miljonääriksi Spotify-toistoilla pikkubändin jäsenet tuskin nousevat uudessakaan järjestelmässä, mutta 50 euron sijasta käteen saattaa napsahtaa kokonainen satanen.

Kokonaan kappaleiden oikeuksia ei tarvitse Spotifylle luovuttaa, vaan biisejään voi tarjota vapaasti myös muihin palveluihin. Perinteiset levy-yhtiöt haluavat yleensä palansa kakusta jokaisesta eri palvelusta ja tuotosta, Spotifylle riittää vain sen oman palvelun kautta tullut tuotto.

Tilannetta hämärtää Spotifyn ja suurten levy-yhtiöiden välinen sopimus, jonka mukaan Spotify ei saa alkaa kilpailla merkittävissä määrin levy-yhtiöiden kanssa. Mikä sitten katsotaan merkittäväksi kilpailemiseksi on veteen piirretty viiva.

Billboardin mukaan sellaiseksi voitaisiin katsoa esimerkiksi supertähtiluokan artistin tai yhtyeen kiinnittäminen suoraan palveluun. Niinpä sopimuksia on toistaiseksi tyydytty tarjoamaan hieman tuntemattomille artisteille.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö