Musiikkipalvelut

Aleksi Ylä-Anttila 21.9.2018 14:30

Spotify teki merkittävän uudistuksen: "Luomme yksinkertaisen ja reilun sopimuksen musiikin lataamisesta"

Colourbox

Spotify on lanseerannut uuden beta-ominaisuuden, jonka avulla itsenäiset artistit voivat ladata musiikkinsa suoraan alustalle.

Pääsääntöisesti artistit, jotka eivät ole eivät ole allekirjoittaneet merkittävää sopimusta levy-yhtiön kanssa, joutuvat maksamaan korvauksen kolmannelle osapuolelle, kuten musiikin jakeluun keskittyvälle TuneCore-palvelulle, saadakseen kappaleensa ladattua Spotifyn alustalle, kertoo The Verge.

Nyt lanseerattava uusi ominaisuus sisältyy palvelun nykyiseen Spotify for Artists -alustaan, joka muun muassa antaa artisteille mahdollisuuden tarkastella tietoja heidän kuuntelijoistaan.

Uusi latausominaisuus ei toimi, kuten esimerkiksi SoundCloud, jossa ladattavat kappaleet ovat saman tien kuunneltavissa. Spotifyn mukaan uudistuksessa on kyse siitä, että artisteilla on mahdollisuus hallita omaa musiikkiaan ennen julkaisupäivää.

Niille artisteille, jotka ovat osa ohjelmaa, saavat näkymäänsä käyttöliittymän, jonka kautta he voivat ladata musiikkinsa ja siihen liittyvän taustamateriaalin, valita julkaisupäivän sekä syöttää lisätietoja, kuten esimeriksi tiedon siitä, onko kyse yksittäisestä singlejulkaisusta vai albumista.

Artistit voivat myös esikatsella, miltä kokonaisuus näyttää, kun se on julkaistu Spotifyn alustalla. Suora latausominaisuus tarjotaan artisteille ilmaisena palveluna.

Spotify suosittelee ohjelmassa mukana olevia artisteja lataamaan kappaleen palveluun vähintään viisi vuorokautta ennen suunniteltua julkaisupäivää. Näin yhtiö kykenee paremmin varmistamaan, ettei materiaali sisällä loukkaavaa sisältöä eikä samaa sisältöä toimiteta Spotifylle muiden tahojen kautta.

Kene Anoliefo Spotifylta kertoo The Vergelle, että artistit, jotka lataavat musiikkinsa suoraan Spotifyhyn, saavat 50 prosenttia lataamiensa kappaleiden tuotoista sekä 100 prosenttia rojalteista.

"Luomme melko yksinkertaisen ja reilun sopimuksen koskien musiikin lataamista. Artistit saavat 50 prosenttia lataamiensa kappaleiden tuotoista. Spotify tilittää lisäksi kustantajille muille edunsaajille rojaltit kappaleista", kertoo Anofielo.

Spotify on kokeillut uutta latausominaisuutta viime kuukausina muun muassa VIAA:n ja Michael Brunin kaltaisten artistien kanssa. Toistaiseksi palvelu on tarkoitettu vain Spotifyn mukaan kutsumille artisteille.

Anofielon mukaan yhtiö selvittää parhaillaan, mitä artistit odottavat palvelulta. Sen jälkeen selvitetään, ollaanko ominaisuutta tuomassa kaikkien artistien käyttöön.

"Olemme nyt vasta testauksen alkuvaiheessa. Tarkoituksemme on oppia ensin artisteilta, saada heiltä palautetta ja tehdä sen jälkeen suunnitelmia koskien sitä, kuinka palvelu voisi tulla useampien artistien saataville", Anofielo kertoo.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö