Ruotsalainen musiikkipalvelu Spotify on koko historiansa ajan ollut riippuvainen maailman musiikkimarkkinoita hallitsevien kolmen ison levy-yhtiön halukkuudesta lisensoida sille katalogiensa sisältö. Esimerkiksi Spotifyn laajentuminen Yhdysvaltain markkinoille vuonna 2011 tapahtui vasta pitkällisten ja tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Nyt Spotify on varovasti kokeilemassa uutta mallia, joka voi vähentää sen riippuvuutta levyjäteistä.

New York Timesin tietojen mukaan Spotify on vuoden mittaan solminut kaikessa hiljaisuudessa lisenssisopimuksia musiikin levityksestä suoraan itsenäisten artistien kanssa. Sopimusten myötä artisteille avautuu suorempi väylä Spotifyn vaikutusvaltaisille listoille sekä suurempi osa soiton tuottamista tuloista.

Nykyisin tyypillisessä sopimuksessa Spotify maksaa 52 prosenttia yhden toiston tuottamasta tulosta levy-yhtiölle, New York Times kertoo. Levy-yhtiö puolestaan maksaa varsinaiselle artistille sopimuksesta riippuen jotain 15–50 prosentin välillä omasta osuudestaan. Spotifyn tekemisissä suorissa artistisopimuksissa artisti saa koko puolikkaan ilman tarvetta maksaa levy-yhtiölle.

Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek on tiukasti kiistänyt, että Spotify olisi ryhtymässä levy-yhtiöksi. Se on myös kielletty Spotifyn ja levy-yhtiöiden sopimuksissa. Ekin mukaan Spotify ei ole missään vaiheessa esimerkiksi yrittänyt ostaa oikeuksia artistien musiikkiin kokonaan. Lisäksi sopimuksen tehneillä artisteilla on mahdollisuus levittää tuotantoaan myös muissa palveluissa.

New York Timesin lähteiden mukaan Spotifyn uusi liiketoiminta on kuitenkin hermostuttanut levy-yhtiöpomoja, vaikka suoran kritiikin sijaan levy-yhtiöiden edustajat ovat toistaiseksi kommentoineet asiaa lähinnä epävirallisesti ja nimettömästi. New York Timesin lähteiden mukaan levy-yhtiöt olisivat kuitenkin antaneet Spotifyn ymmärtää, että rangaistuksena liiasta omatoimisuudesta voisi olla esimerkiksi yhtiölle tärkeän Intian markkinoille laajentumisen estäminen kieltäytymällä lisensoimasta msusiikkikirjastoja.

Uhka isojen levy-yhtiöiden kostosta on Spotifylle valtava ja siksi sen on edettävä erittäin varovasti uusissa suunnitelmissaan. New York Timesin mukaan Spotifyn ja levy-yhtiöiden sopimukset ovat katkolla ensi vuoden aikana. Jos Spotify suututtaa levy-yhtiöt, nämä voivat kääntyä esimerkiksi sen kilpailijoiden kuten Apple Musicin puoleen ja Spotifylle jää luu käteen.

Isot levy-yhtiöt olivat aiemmin Spotifyn suuromistajia, mutta yhtiön keväisen pörssilistautumisen jälkeen kaikki kolme ovat myyneet isoja määriä omistuksiaan. Viimeisimpänä Warner Music in on kerrottu luopuneen kaikista osakkeistaan. Omistusosuudet ovat olleet yksi tapa, jolla Spotify on maksanut levy-yhtiöille lisenssimaksuja näiden musiikkikatalogien käytöstä.

Spotifylla on noin 83 miljoonaa kuukausimaksua maksavaa asiakasta ja lisäksi jopa 100 miljoonaa ihmistä käyttää palvelun mainosrahoitteista versiota. Tilaajamäärillään se on maailman suurin musiikin suoratoistopalvelu, mutta Yhdysvaltain markkinoilla Apple Music on saavuttanut sitä nopeasti.