Joka päivä 800 lasta kuolee puhtaan veden puutteen vuoksi. Suomen Punainen Risti ja Tokmanni kiinnittävät suomalaisten huomion tärkeään ja isoon humanitääriseen ongelmaan rakentamalla yhdessä Helsingin Kansalaistorille 800 vedellä täytetystä ämpäristä punaisen ristin, joka symboloi ongelman vakavuutta. Samalla polkaistaan käyntiin Nälkäpäivä-keräys.

Tokmannin sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen kertoo M&M:lle, että kauppaketju ja SPR haluavat Tokmannin ämpäreitä käyttäen kiinnittää huomiota sekä Tokmannin vastuullisuustyöhön että SPR:n Nälkäpäivä-kampanjaan, jonka teemana tänä vuonna on puhtaan veden puute.

”Tokmannin ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyön tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia ja turvallisuutta tuomalla esiin yhteiskunnallisia ongelmia, kuten yksinäisyys tai yksilön valmius kriisitilanteessa, ja löytää paikallisia tapoja vaikuttaa niihin. Kansalaistorilla katastrofiavun asiantuntijat kertovat tärkeästä ja laajasta avustustyöstä. Toivomme, että mahdollisimman moni osallistuu Nälkäpäivä-keräykseen”, kertoo Maarit Mikkonen.

Installaatiota rakentamaan kokoontuu varhain torstaiaamuna 26.9. joukko Suomen Punaisen Ristin asiantuntijoita ja avustustyöntekijöitä, joiden kanssa tempaukseen osallistuu ja Nälkäpäivän lipaskerääjinä Kansalaistorilla toimii päivän aikana myös Tokmannin henkilökuntaa, mukaan lukien toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Nälkäpäivän jälkeen ämpärit jaetaan kansalaisille 26.10. järjestettävän Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoituksen aikana. Valmiusharjoituksessa harjoitellaan tilannetta, jossa suuri määrä ihmisiä tarvitsee apua nopeasti. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi veden saastuminen tai sähkökatkosta johtuva vesikatko. Harjoituksen tavoitteena on testata Punaisen Ristin osastojen valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisin sattuessa. Näin ämpärit pääsevät vahvistamaan suomalaisten varautumista vedenjakeluongelmiin.

Lue lisää: SPR kannustaa työmatkalaisia pyöräilemään Syyrian hyväksi

Lue lisää: Suomen Punainen Risti sai somesparraajan

Helsingin Kansalaistorille rakennettavan punaisen ristin lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään pienempiä, paikkakuntakohtaisia ämpäritempauksia samasta aiheesta.

Puhtaan veden puute uhkaa lasten hyvinvointia

Tokmanni ja Suomen Punainen Risti ovat sopineet yhteistyöstä, joka käynnistyy 26.9.2019 järjestettävästä Nälkäpäivä-keräyksestä ja tempauksesta. Yhteistyö jatkuu vähintään kaksi vuotta. Tokmanni tukee vuosittaisella lahjoituksella SPR:n valtakunnallista ystävätoimintaa, jonka lisäksi yritys suunnittelee myymäläpaikkakunnillaan paikallista yhteistyötä näiden teemojen ympärille.

Miksi ämpärit päätettiin nyt valjastaa tärkeän viestin välittäjiksi, Maarit Mikkonen?

”Jo ennen yhteistyömme lanseerausta SPR oli päättänyt vuoden 2019 Nälkäpäivä-kampanjan teemaksi puhtaan veden puutteen. Mietimme yhdessä kampanjan lanseerausta, ja sekä SPR:llä että Tokmannilla oli molemmin puolin mietitty, että Tokmannin ämpäreitä voitaisiin käyttää kampanjan lanseerauksessa huomion herättäjinä tärkeälle kampanjalle. Ämpärit ovat elintarvikekelpoisia ja sopivat kannen kanssa puhtaan veden säilytykseen.”

SPR kertoo valinneensa tämän vuoden Nälkäpäivä-keräyksen teemaksi puhtaan veden puutteen, koska kyseessä on maailmalla jatkuva ja vakava ongelma, joka tappaa joka päivä suuren määrän ihmisiä, erityisesti pieniä lapsia.

Erilaisten luonnonkatastrofien ja konfliktien yhteydessä, kun esimerkiksi tulvavesi saastuttaa juomaveden tai vesi- ja sanitaatiojärjestelmät tuhoutuvat, puhtaan veden puute kärjistyy. Juuri nyt puhtaasta vedestä on huutava pula esimerkiksi Dorian-hirmumyrskyn runtelemalla Bahamalla ja sotaa käyvässä Syyriassa. Punainen Risti tarjoaa Bahamalla hätäapua kodeistaan paenneille ja toimittaa yksinään Pohjois-Syyrian al-Holin leirille päivittäin 500 000 litraa puhdasta vettä.

Puhtaan veden puute ja huono hygienia aiheuttavat tartuntatauteja, jotka ovat suuri riski erityisesti lapsille, joiden vastustuskyky ei ole kehittynyt. Jatkuva likaisen veden käyttö lapsuudessa vaikuttaa ihmisen koko elämään. Jatkuva ripuli pikkulapsiaikana aiheuttaa kasvun hidastumista, lisää sairastavuutta ja kuolleisuutta ja heikentää ihmisen oppimiskykyä.

Äärimmäiset kuivuusjaksot altistavat ihmisiä, erityisesti lapsia aliravitsemukselle, ja perheet joutuvat usein myös jättämään kotinsa elinkeinon ehtyessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmaston lämpeneminen voimistaa sekä myrskyjä ja tulvia että äärimmäistä kuivuutta.

Suomessa voi olla vaikea hahmottaa ongelman laajuutta, sillä täällä puhdasta vettä on saatavilla runsaasti. SPR ja Tokmanni kertovat haluavansa sekä keräyksellä, että ämpäritempauksella muistuttaa konkreettisella tavalla puhtaan veden tärkeydestä.

”Puhtaan veden puutteen vuoksi kuolee 800 lasta joka päivä ja 33 lasta joka tunti. Saastunut vesi levittää tauteja, jotka ovat hoitamattomina tappavia. Puhdas vesi ja sanitaatio ovat ihmisarvoisen elämän perusedellytyksiä. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla rahoitettuja katastrofi-, terveys- ja kehitysyhteistyöhankkeita. Terveyttä ja hyvinvointia ei voi saavuttaa ilman niitä”, Maarit Mikkonen toteaa.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään tänä vuonna 26.-28.9.2019. Lipaskeräyksen ohella keräyksen lahjoittajaksi voi ryhtyä myös SPR:n verkkosivujen kautta.

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen, jolloin niitä voidaan käyttää monissa kohteissa katastrofien ja kriisien ennaltaehkäisyyn ja niiden uhrien auttamiseen.

Lue lisää: Samaa kuosia äideille ja tyttärille – Paola Suhosen ja Tokmannin yhteismallisto laajenee lastenvaatteisiin