Kaliforniassa toimivat, kahvia myyvät yritykset ovat nousseet takajaloilleen oikeuden päätöstä vastaan. Siinä vaaditaan niitä liimaamaan kahvimukeihinsa syöpävaroitustarrat, kirjoittavat muun muassa New York Times ja NBC.

Yhtiöt aikovat käyttää kaikki mahdolliset lain sallimat keinot, jotta niiden ei tarvitsisi varustaa kahvimukejaan tarroilla. Listalla ovat muun muassa muutoksenhakukeinot ja ”muut oikeudelliset toimet”.

Tarroja vaatii paikallinen oikeus.

Vastustushanketta ajaa Yhdysvaltain kansallinen kahviyhdistys, National Coffee Association, johon kuuluumuun muassa Starbucksin ja Dunkin’ Donutsin kaltaisia jättiläisiä.

Oikeuden päätös liittyy yleishyödyllisen Council for Education and Research on Toxicsin jo vuonna 2010 jättämään siviilikanteeseen. Se tähdensi, että Starbucks ja muut yritykset eivät ole varoittaneet kuluttajia siitä, että kahvin nauttiminen altistaisi ihmiset akryyliamidille. Se on kahvipapuja paahdon yhteydessä syntyvä kemikaali.

Starbuckin lisäksi ryhmässä on 90 muuta vastaajaa.

Kalifornia pitää luettelon kemikaaleista, joiden katsotaan aiheuttavan syöpää tai lisääntymisvaurioita. Akryyliamidi on ollut listalla jo vuodesta 1990.

Losangelesilaisen tuomarin Elihu M. Berlen mukaan kahvilayritykset eivät ole onnistuneet osoittamaan, että papujen paahdossa syntyvä akryyliamidi ei aiheuta merkittävää terveysvaaraa.

Kansainvälisen kahvijärjestön mukaan Yhdysvalloissa kulutettiin lokakuun 2016 ja syyskuun 2017 välisenä aikana enemmän kahvia kuin koko Etelä-Amerikassa yhteensä.

Kahvijärjestön pääjohtaja William Murray kirjoitti perjantaina, että akryyliamidin esiintymisestä kahvissa ei ole epäilystä, mutta että määrät ovat vähäisiä.

”Kahvi on paljon enemmän kuin akryyliamidi. Se sisältää kirjaimellisesti satoja aineita, ja se on yksi kaikkien aikojen eniten tutkituista elintarvikkeista”, Murray sanoi.

Hänen mukaansa varoitusmerkkien asettaminen kahviin olisi ”yksinkertaisesti hämmentävää ja harhaanjohtavaa”. Murray viittaa Maailman terveysjärjestön lausuntoihin siitä, että kahvi ei aiheuta syöpää ja tutkimuksiin, jotka osoittavat, että kahvilla on esimerkiksi ikääntymistä hillitseviä terveysvaikutuksia.

”Kahvi on osoittautunut yhä uudestaan terveysjuomaksi.”

Starbucks ja muut vastaajat voivat ilmoittaa tyytymättömyytensä päätökseen kahden viikon kuluessa.

Yhtiöitä, jotka rikkovat voimassa olevaa säädöstä, voidaan rangaista korkeintaan 2 500 dollarin päiväsakolla.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin mukaan kahvi on merkittävä akryyliamidin lähde, mutta niin ovat myös perunalastut, leipä, murot ja mustat oliivit.

Samalla virasto muistuttaa, että akryyliamidipitoisuudet elintarvikkeissa vaihtelevat suuresti ja että ihmiset altistuvat akryyliamidille huomattavasti enemmän tupakansavun kautta.