Stockmann on allekirjoittanut sopimuksen Venäjän Pietarissa sijaitsevan Nevsky Centre -kauppakeskuskiinteistönsä myymisestä PPF Real Estate -yhtiölle 171 miljoonan euron kauppahinnalla. Nevsky Centre -kiinteistön tasearvo oli tämän vuoden alussa 181 miljoonaa euroa.

Kauppa sisältää Stockmannin kokonaan omistaman venäläisen tytäryhtiön, OOO Stockmann Nevsky Centre n, joka omistaa 100 prosenttia Nevsky Centren kiinteistöstä. Kaupan toteutuminen edellyttää Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Tavoitteena on kaupan saaminen päätökseen ja yhtiön omistuksen siirtyminen vuoden 2018 loppuun mennessä.

Myynnillä on verojen jälkeen noin 139 miljoonan euron positiivinen kassavirtavaikutus. Myynnin seurauksena Real Estate -yksikön vuosittainen ebit-liiketulos pienenee 17 miljoonalla eurolla, mitä kompensoi osittain konsernin rahoituskulujen pienentyminen.

”Olemme tyytyväisiä löydettyämme Nevsky Centren uudeksi omistajaksi ammattitaitoisen kiinteistösijoittajan, joka on sitoutunut tämän upean ostoskeskuksen kehittämiseen Pietarin sydämessä. Kauppa mahdollistaa Stockmannin täyden keskittymisen tavaratalokiinteistöjensä kehittämiseen Suomessa ja Baltiassa. Samalla myynti lisää taloudellista joustavuuttamme ja vähentää velkaa konsernin taseessa”, Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo.

Nevsky Centre avautui marraskuussa 2010. Kauppakeskuksessa on tällä hetkellä yli 90 vähittäiskauppa- ja toimistovuokralaista ja keskuksen vuokrattava kokonaispinta-ala on 46 000 neliömetriä.

Kauppakeskuksen ankkurivuokralainen on AO Stockmann (Reviva Holdings Limited), joka on omistanut Stockmann-tavaratalot Venäjällä 1. helmikuuta 2016 lähtien. Nevsky Centren myynnin jälkeen Stockmann-konsernilla ei ole enää mitään omaa liiketoimintaa Venäjällä.

PPF Real Estate hallinnoi kahden miljardin euron arvoista kiinteistöomaisuutta Euroopassa ja Venäjällä. Yhtiön missio on luoda arvoa kiinteistösijoituksilla ja kiinteistöjen hallinnoinnilla sekä etsiä uusia sijoitusmahdollisuuksia kiinteistömarkkinoilta.

PPF Real Estate on osa PPF Groupia, joka on Peter Kellnerin vuonna 1991 Tšekissä perustama sijoitusyhtiö. PPF-konsernin maailmanlaajuiset varat ylittävät tällä hetkellä 38 miljardia euroa.