Facebook issa kolme viikkoa sitten syntyneen ryhmän "Pelastetaan Stocka" jäsenet ovat käyneet kiivasta keskustelua talousvaikeuksissa pyristelleen tavaratalon pelastamiseksi konkurssilta.

Ryhmän perustaja ja moderaattori Mika D. Rubanovitsch luovuttaa yhteenvedon ryhmän ajatuksista ja ideoista Stockmann ille tänään perjantaina 1. elokuuta.

”Raportti sisältää referaatin jäsenten kommenteista. Esiin on noussut tarve luoda asiakkaille elämyksellisyyttä läpi koko asiakkaan palveluketjun. Käymme läpi mitkä palvelulupaukset eivät ole Stockalla toteutuneet sekä annamme kolme eri tulevaisuudenskenaariota”, Rubanovitsch sanoo M&M:lle.

Skenaariot ovat ovat seuraavat:

Vaihtoehto 1: Stockmann Oy jatkaa kuten nyt mutta hyödyntämällä jäsenten antamaa palautetta

Vaihtoehto 2: Stockmann Oy:n liiketoiminnasta säästetään kaupallisesti parhaat osat (kuten Akateeminen, Herkku, Stockmann.com) panostettuina ja muut osat ulkoistetaan shop-in-shop’eiksi

Vaihtoehto 3: Stockmann lopettaa kaupallisen liiketoimintansa ja muuttuu kiinteistösijoitusyhtiöksi sekä rahastaa arvokkaimpien brändiensä tavaramerkit myymällä/lisensioimalla ne

”Stockmann on ollut minuun yhteydessä ja suhtautunut myönteisesti. Se tulee reagoimaan yhteenvetoraporttiimme”, Rubanovitsch sanoo.

Yksi reagointitapa on elokuussa järjestettävä keskustelutilaisuus Stockmannin tiloissa, jota Rubanovitsch vetää.

Keskusteluryhmä syntyi, kun Rubanovitsch luki Helsingin Sanomien jutun, jossa Jyväskylän yliopiston markkinoinnin professori Outi Uusitalo ja Aalto-yliopiston kaupan professori Arto Lindblom sekä Stockmannin suuromistajan Konstsamfundet in toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh keskustelivat toimenpiteistä, joilla tavaratalo nousisi ahdingostaan.

”Mielestäni ehdotukset olivat minimitaso tänä päivänä, ei tulevaisuudessa. Linkkasin jutun omille sivuilleni ja sain keskusteluun 60 kommenttia liike-elämässä toimivilta tutuiltani. Halusin siirtää keskustelun paremmalle alustalle, joten loin ryhmän ja kutsuin kommentoijat mukaan”, Mika D. Rubanovitsch kertoo.

Sittemmin ryhmä paisui ja lopulta keskusteluun osallistui tai sitä seurasi yli 2800 ryhmän jäsentä.

"Eikö pörssiyhtiötä saisi auttaa?"

Rubanovitsch on myynnin konsultti ja hän on kirjoittanut neljä bisneskirjaa. Hänen on epäilty saaneen Stockmannilta toimeksiannonryhmän perustamiseen.

”Toimeksiantoa ei ole. Miksi pörssiyritystä ei saisi auttaa siinä missä hyväntekeväisyysjärjestöäkin? Olen kyllästynyt siihen, että annamme suomalaisyritysten mennä nurin, eikä vaivauduta pelastamaan tuhansia työllistäviä yrityksiä, joilla on hieno historia. Stockmannin nimen tilalla voisi olla moni muukin nimi.”

Keskusteluryhmän 2800 jäsenen joukossa on paljon liike-elämässä toimivia ihmisiä. Rubanovitsch näkeekin, että ryhmä on auttanut monta muutakin yritystä ja opettanut ryhmäläistä yritysmaailmasta.

”Kaikissa yhtiöissä pitäisi opetella käymään vuoropuhelua henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa avoimesti ja läpinäkyvästi”, Rubanovitsch sanoo.