Suomalaisen muodin ja muotoilun buumista on puhuttu paljon. Aalto MBA -ohjelman lopputyönä tehty selvitys listaa orastavia menestystarinoita, mutta nostaa esiin myös haasteen. Suomi on designmaa, mutta uudet ja suuret kansainväliset läpimurrot puuttuvat.

Ruotsiin verrattuna ­Suomesta puuttuvat keskisuuret yritykset. Ruotsissa liikevaihdoltaan 30 miljoonan ja 300 miljoonan euron luokkaan nousevat Happy Socks , Filippa K , Gant , Hästens , Fjällräven ja Acne Studios . Suomessa tuo suuruusluokka ammottaa tyhjyyttään.

”Haasteena on löytää tapoja kasvattaa yrityksiä käsityöläisyydestä teolliseen mittakaavaan. Tämä vaatii rahoitus- ja systeemiosaamista”, kertoo Aalto EE:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Pekka Mattila, joka toimi myös kyseisen Aalto MBA -projektin akateemisena ohjaajana.

Tuoreen selvityksen tekijöihin kuuluvat muun muassa EK:n yrittäjyyden ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Tuuli Mäkelä ja Suvi-Elina Enqvist, joka työskentelee Marimekolla Global Sales Managerin tittelillä. Useassa suomalaisessa design- alan yrityksessä työskennellyt Enqvist korostaa, että potentiaalia on.

”Olen nähnyt alan yritysten taistelun ja sen, mitä menestys vaatii. Teimme selvitystä vuoden ajan ja pääsimme aika syvälle keinoihin”, Enqvist kertoo.

”Menestys edellyttää uudenlaisen rahoituskulttuurin kehittymistä ja laajoja verkostoja.”

Yleisellä tasolla voi todeta, että kehitystä tarvitaan kaikkialla: yrityksissä, sijoittajissa ja ekosysteemissä. Ekosysteemin käsitteen laajempi ymmärtäminen on muutenkin olennaista. Sijoittajien rooli pienten firmojen loikassa keskisuuriksi on olennainen.

”Menestys edellyttää uudenlaisen rahoituskulttuurin kehittymistä Suomeen ja laajoja verkostoja kansainvälisiin kuluttajabrändeihin keskittyviin sijoittajiin esimerkiksi muista Pohjoismaista”, Suvi-Elina Enqvist sanoo.

”Oletus on ollut, että Suomessa ei ole rahaa, joka kohdistuisi muotoilun alalle. Ei. Suomessa ei ole koskaan ollut näin paljon rahaa, joka etsii kohdetta”, Enqvist kiteyttää selvityksen löydöksiä.

Haaste on kaksijakoinen. Kysymys on toisaalta siitä, miten elinkeinoelämä näkee ja kokee luovan alan. Kuva ei välttämättä ole positiivinen, mutta ei myöskään vastaa todellisuutta.

Enqvist näkee ratkaisuksi tiedon lisäämisen joka tasolla. Yrittäjien ja suunnittelijoiden bisneskoulutusta on lisättävä, mutta sijoittajien on saatava enemmän tietoa luovan alan mahdollisuuksista. Hän nostaa hyviksi esimerkeiksi yritykset, jotka ovat menestyneet poikkitieteellisesti.

Oura on hieno designvetoinen teknologiayritys, joka yhdistää molempien maailmojen parhaita puolia. Tällaista ajattelumallia tarvitaan lisää”, Enqvist sanoo.

”Onneksi näemme jo, että tiimeihin on tullut paljon enemmän diversiteettiä”, hän jatkaa.

Tuuli Mäkelä nostaa esimerkiksi Tanskan, jota tutkittiin selvitystä varten.

”Tanska oli noin 15 vuotta sitten samankaltaisessa tilanteessa kuin Suomi nyt. Siellä ratkaisu oli, että valtio tuli voimakkaasti mukaan, samoin bisneskoulut ja erilaiset tukiorganisaatiot, jotka tiivistivät yhteistyötä”, Mäkelä sanoo.

”Suomessakin tarvitaan lisää kollektiivista tekemistä”, hän lisää.