Loppuvuosi on joulumarkkinoiden aikaa, ja Helsingin ydinkeskustaan avattu Lokal Helsingin uusi myymälä olisi helppo luokitella juuri joulumyymäläksi.

Kansallissalin historiallisesta tilasta yhteensä kahdeksaan huoneeseen levittäytyvä uusi myymälä on enemmänkin poikkileikkaus vastuulliseen kuluttamiseen ja näyte siitä, mitä moderni konseptikauppa parhaimmillaan voi olla.

Lokal Helsinki on Katja Hagelstamin vuonna 2012 perustama kauppa, joka tässä uudessa muodossaan toimii Mirkku Kullbergin puolestaan tänä vuonna perustaman luovan alan kiihdyttämön Glasshouse Helsingin alla.

”Pohdimme, miksei Helsingissä voisi olla vastuullinen tavaratalo”, Kullberg kuvailee keskusteluja, jotka johtivat Aleksin Lokalin avaamiseen.

Pienyrittäjän tukena

Viittaus joulumyymälään on sikäli virheellinen, että tarkoitus on jatkaa helmikuussa talvimallistolla ja tehdä kesäksi samaan tilaan kesäkauppa. Lokal Helsinki tuli Aleksille jäädäkseen, vaikka Annankadun alkuperäinen liike jatkaa myös.

Lokal Helsingin uutuus on tiedotteen mukaan ”koti itsenäiselle taiteelle, muotoilulle ja käsityölle”. Ideana on, että kuratoitu myymälä yhdistää elämyksellisyyden ja paikallisten valmistajien kiinnostavimmat tuotteet. Kuratointiin on todella käytetty aikaa ja se näkyy.

Lokalin tiimi on kuulemma tehnyt ostomatkoja itään, länsirannikolle ja Lappiin asti. Se näkyy valikoimassa: villasukkia on Loviisasta, myssyjä Pöytyältä ja hunajaa Helsingistä.

Tavoite on kuitenkin maailmalla, ja Lokal Helsingin uusi versio onkin ponnahduslauta suomalaisille valmistajille myös kansainvälisesti. Verkkokauppa aukesi jo viikonloppuna.

”Verkkokauppamme aukesi heti Euroopan laajuisena ja tutkimme jatkossa laajentamisen mahdollisuuksia”, Kullberg sanoo.

”Olemme saaneet käsityöläisille tilauksia vaikeana vuonna. On hienoa, jos voimme Lokal Helsingin kautta auttaa heitä”, Kullberg sanoo.

Uutuutena taiteen, designin ja muodin seassa myydään myös ruokaa tai vaikkapa Nakunan hajuvesiä. Kullberg piti huolen, että tuotteita löytyi myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Hän kertoo innostuneesti tanskalaisesta villapaitamerkki Carcerista, jonka tuotteet valmistetaan perulaisissa naisvankiloissa.

”Isommin ja laajemmin”

Vaikuttavinta Lokal Helsingin uutuudessa on kuratoinnin hienostuneisuuden lisäksi monipuolisuus. Yli 300 neliömetrin tilaan levittäytyy näytös Lokalin maailmankuvasta ja filosofiasta, jota taustavoimat kuvailevatkin ”kestävän kehityksen mesenaattina” toimimiseksi.

Taustavaikuttajina on Kullbergin ja Hagelstamin lisäksi joukko suomalaisen designin arvostettuja tekijöitä, muun muassa Hanni Koroma (sisustus), Eeva Musacchia (Eveliina Vintage) ja Mila Pentti (vaatemyymälän stailaus).

Samalla Hagelstamin vuonna 2012 perustama Lokal Helsinki siirtyy osaksi Mirkku Kullbergin Glasshouse Helsinkiä. Kyse on vastuullisuuteen keskittyvästä yhtiöstä, jonka toiminta-alueena on luova ala. Tarkoituksena on kiihdyttää alan toimijoiden toimintaa, mutta tarkemmin lisätietoja kerrotaan myöhemmin.

Katja Hagelstam on innoissaan mahdollisuudesta laajentaa Lokalin toimintaa. Yksi Aleksin näyttävän tilan huoneista on omistettu taiteelle, joka on ollut aina tärkeä osa Lokalia.

”Kokonaisuus toimii ja henki on pysynyt samana. Mukana on nyt paljon uusia tuoteryhmiä, mutta se on kiva, että voi tehdä samaa isommin ja laajemmin”, Hagelstam sanoo.