Suomalainen ohjelmistoyhtiö Eficode kasvatti vastikään päättyneellä tilikaudella liikevaihtonsa reilusta 20 miljoonasta hieman yli 30 miljoonaan euroon. Kasvua kertyi tilikauden jälkimmäisellä puoliskolla 37 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Avaintekijöitä kasvulla ovat Eficoden toimitusjohtajan Ilari Nurmen mukaan rautaiset ammattilaiset sekä tyytyväiset asiakkaat. Lisäksi Eficode on panostanut kahteen erityisalueeseen: kansainväliseen kasvuun sekä oman tuoteliiketoiminnan kehittämiseen.

”Käytännössä oma tuoteliiketoimintamme tarkoittaa Eficode ROOT-nimeä kantavaa Devops-alustaa eli ohjelmistokehitystuotantolinjaa, jota tarjoamme pilvipalveluna asiakkaille. Näiden kahden yhdistelmä on luonut meille vahvaa kasvua viime vuosina.”

Ohjelmistotuotannon tehostamiseen liittyvä Devops itsessään tarkoittaa ohjelmistokehityksen mallia, jossa kulttuurit, toimintatavat valjastetaan nopeuttamaan tuotekehityssykliä. Konkreettisesti se merkitsee raja-aitojen rikkomista tuotekehitysorganisaatiosta ja ohjelmistokehittäjistä aina loppuasiakkaisiin asti.

”Tähtäämme siihen, että ohjelmistokehittäjän kehittämä tuote on mahdollisimman nopeasti asiakkaan käytössä. Palautesykliä nopeuttamalla saamme tehostettua ja nopeutettua organisaation tuotantoa sekä reaktiokykyä.”

”Esimerkiksi koronakriisin aikana kysyntäkuva on muuttunut joillakin teollisuuden aloilla täysin. Nopea reagointikyky luo kilpailuetua ja parantaa laatua”, Nurmi sanoo.

Kansainvälinen talo

Eficoden liikevaihdosta 30 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta. Yrityksellä on tällä hetkellä toimistot seitsemässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Alankomaissa, Saksassa sekä tuoreimpana Puolassa, jossa yritys avasi ovensa alkuvuodesta.

Ilari Nurmi kertoo, että Eficoden tavoitteena on olla oman osa-alueensa johtava peluri Euroopassa. Edellytyksiä tähän on.

Läsnäolo Keski-Euroopassa on osoittanut, että suomalainen ohjelmistotekemisen kulttuuri, modernit mekanismit sekä suomalaisten käyttämät modernit työkalut ovat kansainvälisesti katsottuna korkeaa luokkaa.

”Esimerkiksi Saksassa on tällä hetkellä runsaasti kasvupotentiaalia meidän kaltaisellemme toimijalle. Suomessa toimintatavat ovat suhteellisen nopeita, tiedonkulku yritysten sisällä pääsääntöisesti hyvää ja siiloja on aika vähän.”

”Keski-Euroopassa lähtökohta on enemmän hierarkkinen. Se myös näkyy monen yrityksen toiminnassa.”

Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siten, että monet eurooppalaisyritykset ovat vasta huomanneet, että ohjelmistokehitys on itse asiassa keskeinen osa-alue heidän liiketoiminnassaan.

Tämä johtaa Nurmen mukaan siihen, että prosessit ovat hitaita, osaajia on vähän ja tuotekehitys on hitaampaa kuin olisi tarpeen.

”Me tuomme modernin kulttuurin, toimintatavan ja työkalut. Näin autamme organisaatioita olemaan entistä parempia ja nopeampia ohjelmistokehittäjiä.”

Suomalaisuus avaa ovia

Uudella markkinalla aloittaminen ei ole koskaan helppoa. Suomessa Eficode tunnetaan hyvin oman alansa johtavana pelaajana ja yritys itse tuntee markkinan kuin omat taskunsa. Ulkomailla kotikenttäetua ei ole.

”Hyvä asia on, että suomalaista tietotaitoa arvostetaan paljon. Se antaa hyvät lähtökohdat keskusteluihin erittäinkin isojen kansainvälisten yritysten kanssa”, Nurmi sanoo.

Yksi merkittävä kansainvälinen referenssi on yhteistyö australialaisen ohjelmistotyökaluja tekevän Atlassian-yrityksen kanssa. Atlassianilla on maailmanlaajuisesti yli 35 000 asiakasta, mukaan lukien 85 yritystä Fortune 100 -listalta.

”Meidät on valittu kahtena vuotena peräkkäin Atlassianin vuoden globaaliksi partneriksi. Se on meille huima saavutus ja avaa ovia. Valtaosa ohjelmistoja kehittävistä yrityksistä heidän työkalujaan.”

Kesällä Eficode nostettiin esille myös kansainvälisen ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyrityksen Gartnerin raportissa, jossa esitellään tärkeimpiä DevOps-käytäntöjä ja -teknologioita.

”Raportti listaa kuumimpia teknologioita, joita modernin ohjelmistokehityksen alueella on tulossa. Pääsy mukaan raporttiin oli iloinen uutinen”, Nurmi kertoo.

Eficode haluaa haastavasta markkinatilanteesta huolimatta osoittaa, että suomalaisilla yrityksillä on vahva kilpailuetu laajalla it-markkinalla. Rohkeat investoinnit ja avaukset voivat kantaa nopeasti hedelmää.

”Meillä on ollut uskallusta ja rohkeutta lähteä viemään yritystä eteenpäin. Olemme investoineet merkittävästi saavuttaaksemme Euroopan tason johtajuuden omalla liiketoiminta-alueellamme.”

”Haemme selkeästi markkinaa kovempaa kasvua sekä Suomessa että Euroopassa. Helppoa se ei ole, mutta jo tähän mennessä saavutetut tulokset antavat hyvää osviittaa siitä, että olemme oikealla tiellä”, Nurmi arvioi.

Eficode työllistää yhteensä yli 300 it-alan asiantuntijaa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä.