Suomalainen pelialan startup Psyon Games tähtää kansainvälisyyteen pelillään, joka pyrkii kasvattamaan rokotetietoisuutta. Psyon Games ja lääkeyhtiö GSK ovat käynnistäneet aiemmin elokuussa kampanjan, jonka myötä Antidote-pelin pilottiversio on näkyvästi esillä GSK:n ylläpitämällä rokote.fi-sivustolla.

Tarkoituksena on mitata, kuinka peli vaikuttaa sivuston levittämän rokotetietoisuuden läpiviemiseen. Muutaman kuukauden mittaisen kampanjan tulokset määrittävät, kuinka yhteistyö jatkuu.

Antidote-pelissä pelaaja ohjaa ihmiskehon puolustusjärjestelmää solutasolla. Peli on saanut hyväksynnän eduskunnan rokoteryhmää ja Maailman Terveysjärjestö WHO:ta myöten.

Psyon Gamesin toimitusjohtaja Olli Rundgren uskoo, että pelin avulla voi ehkäistä ennakkoluulojen syntymistä, kun rokotteen toiminta avautuu pelaajalle helppotajuisen pelimekaniikan avulla.

"Tutkitun tiedon väheksymistä nähdään jatkuvasti enemmän myös korkeassa asemassa toimivien päättäjien keskuudessa", Rundgren sanoo.

"Humpuuki on salonkikelpoistettu ja sen myötä hulluimmatkin ideat ovat saaneet ennennäkemätöntä kannatusta."

WHO on huolissaan esimerkiksi tuhkarokosta, jota on esiintynyt tänä vuonna Euroopassa ennätyksellisen paljon. Tammi-heinäkuun aikana tuhkarokkotartunnan oli saanut yli 41 000 henkilöä. Määrä on lähes kaksinkertainen verrattuna siihen, kuinka paljon tartuntoja tuli ilmi koko viime vuonna yhteensä.

"Tämä on tarpeeton tragedia, jota on mahdoton hyväksyä, koska tautiin on olemassa turvallinen ja toimiva rokote", kommentoi tohtori Mark Muscat WHO:lta.

Psyon Games käynnistää syyskuussa rahoituskierroksen, jolla se hakee 3–5 miljoonan euron rahoitusta. Sijoittajaksi on jo lähtenyt Peter Vesterbacka, joka luottaa Psyon Gamesin kunnianhimoon.

"Yhtiö yhdistää rohkeasti tieteen ja pelit ja hyötykäyttää niitä luovalla tavalla luoden uusia liiketoimintamalleja", hän kommentoi tiedotteessa.

Psyon Games on perustettu vuonna 2013 ja tällä hetkellä se työllistää kymmenen työntekijää. Se on julkaissut aiemmin Trump vs. Science -pelin, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tieteellisesti virheellisiä tviittejä heitellään tavaroilla.